FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AZTN: bez suglasnosti za jamstvo za kredit HAC-u

ZAGREB, 19. travnja 2005. (Hina) - Vijeće Agencije za zaštitu tržišnognatjecanja (AZTN) donijelo je mišljenje kojim se odbacuje zahtjevMinistarstva mora, turizma, prometa i razvitka za davanjem suglasnostina Prijedlog Odluke o davanju državnog jamstva u korist Zagrebačkebanke za kreditno zaduženje Hrvatskih cesta (HAC) radi financiranjaprojekta građenja i održavanja državnih cesta u 2005. godini.
ZAGREB, 19. travnja 2005. (Hina) - Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) donijelo je mišljenje kojim se odbacuje zahtjev Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka za davanjem suglasnosti na Prijedlog Odluke o davanju državnog jamstva u korist Zagrebačke banke za kreditno zaduženje Hrvatskih cesta (HAC) radi financiranja projekta građenja i održavanja državnih cesta u 2005. godini.

Kako stoji u priopćenju, Vijeće je ocijenilo da se radi o izgradnji osnovne infrastrukture koju je država dužna izgrađivati i održavati, a koja ima karakter opće i široke namjene, zbog čega se ne radi o državnoj potpori iz Zakona o državnim potporama (ZDP).

Vijeće je na zahtjev istog ministarstva, među ostalim, dalo pozitivno mišljenje na nacrt prijedloga Zakona o javnom prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, odnosno mišljenja je da je predmetni Zakon sukladan sa ZDP-om.

Obzirom da se radi o zakonu kojim se omogućava davanje državnih potpora prijevoznicima na linijama od općeg gospodarskog interesa, Vijeće je mišljenja da će kod donošenja podzakonskih akata i drugih propisa, kojima se daje pravo na državne potpore, biti potrebno od AZTN-a zatražiti mišljenje o sukladnosti tih potpora s odredbama ZDP-a.

Na svojoj 37. sjednici, Vijeće je ocijenilo da Program 'Poticaj za uspjeh' predviđa državne potpore malim poduzetnicima za početna ulaganja, regionalne državne potpore te državne potpore za poticanje kulture i zaštitu baštine i dalo mišljenje da su te potpore u skladu s odredbama ZDP-a.

Ocijenilo je i da sredstva predviđena Projektom 'Razvoj strukovnih škola koje obrazuju učenike za obrtnička zanimanja' ne predstavljaju državnu potporu, jer korisnici državne potpore mogu biti isključivo fizičke i pravne osobe koje obavljajući gospodarsku djelatnost sudjeluju u prometu roba i usluga, a koriste neki od oblika državne potpore, o čemu se u ovom konkretnom slučaju ne radi.

Na upit splitske Udruge za zaštitu potrošača 'Dalmatinski potrošač' da se očituje o sukladnosti dijelova Zakona o HRT-u s odredbama Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja. Riječ je o odredbi da su vlasnici radijskih i televizijskih prijemnika dužni plaćati HRT-u pristojbu od 1,5 posto prosječne neto mjesečne plaće. Vijeće je dalo mišljenje da navedene odredbe nisu u suprotnosti s odredbama ZZTN-a, budući da se istima ne sprječava, ograničava ili narušava tržišno natjecanje.

Međutim, Vijeće drži da nije u nadležnosti Agencije ocjena o tome izvršava li HRT, kao javna televizija, obvezu propisanu Zakonom o HRT-u, kojom se određuje da u svojim programima moraju zadovoljiti interese javnosti na državnoj ili lokalnoj razini, odnosno koristi li HRT pristojbu za proizvodnju programa sukladno odredbama Zakona o HRT-u, navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙