FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AZTN: Stvoreni uvjeti za provedbu koncentracije u slučaju Distri-pressa

ZAGREB, 24. ožujka 2005. (Hina) - Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanjaocijenilo je da su novim Društvenim ugovorom stvoreni uvjeti da seprovede koncentracija Distri-pressa, Veltradea, Adris grupe,Europapress holdinga i Ivana Granića.
ZAGREB, 24. ožujka 2005. (Hina) - Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja ocijenilo je da su novim Društvenim ugovorom stvoreni uvjeti da se provede koncentracija Distri-pressa, Veltradea, Adris grupe, Europapress holdinga i Ivana Granića.

Vijeće je, naime, u siječnju tu koncentraciju stjecanjem zajedničke kontrole nad Distri-pressom od strane Ivana Granića, Europapress holdinga, te Veltradea i Adris grupe (dviju tvrtki koje bi ušle u vlasničku strukturu) ocijenilo uvjetno dopuštenom.

Vijeće je, nakon uvida u novi Društveni ugovor, koji je dostavljen sukladno rješenju Agencije od 17. siječnja, utvrdilo da su mjere i uvjeti iz rješenja koje sudionici koncentracije moraju izvršiti radi uklanjanja učinaka sprječavanja, ograničavanja odnosno narušavanja slobodnog tržišnog natjecanja - u potpunosti ispunjeni, čime su stvoreni uvjeti da se ta koncentracija provede, navodi se u priopćenju s jučerašnje sjednice Vijeća objavljenom na web stranicama Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Vijeće je sredinom siječnja ove godine koncentraciju ocijenilo uvjetno dopuštenom, navodeći da bi, iako je u konkretnom slučaju riječ o vertikalnoj integraciji, do koje će doći provedbom te koncentracije, odnosno ulaskom Adris grupe i Veltradea u vlasničku strukturu Distri-pressa, posljedična horizontalna povezanost dva najjača distributera na tržištu trgovine na veliko tiskom - Tiska i Distri-pressa - mogla proizvesti nepoželjne učinke sa stajališta tržišnog natjecanja.

Vijeće je stoga rješenjem naložilo sudionicima koncentracije mjere i uvjete koje moraju izvršiti, te rokove za njihovo izvršavanje.

Vijeće je tada naložilo izmjenu onih odredaba Društvenog ugovora kojima bi članovi Društva mogli onemogućiti tržišno natjecanje između Distri-pressa i Tiska, naložilo je i raskidanje personalnih veza između članova uprave Društva i članova nadzornih odbora i uprava sudionika koncentracije i s njima povezanih društava, zabranu Distri-pressu jednostranog raskida ugovora o distribuciji tiska sklopljenih s trgovcima na malo, te zabranu Distri-pressu jednostranog raskida ugovora s nakladnicima tiska.

Te su zabrane određene na rok od dvije godine.

Vijeće je također zabranilo Distri-pressu da s poduzetnicima koji nisu njegovi članovi sklopi ugovore o distribuciji ili prodaji proizvoda članovima Društva pod uvjetima koji su povoljniji u odnosu na uvjete distribucije i prodaje proizvoda konkurentima, kao i da Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja obavještavaju o svakoj promjeni Općih uvjeta za distribuciju tiska.

Svrha je tih mjera, kako je Vijeće objasnilo u svom priopćenju od siječnja, da nakon provedbe koncentracije Distri-press i Tisak u najvećoj mogućoj mjeri nastave djelovati i ponašati se kao tržišni takmaci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙