FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Češka: Gross namjerava organizirati glasovanje o povjerenju vladi

PRAG, 3. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Češki premijer Stanislav Grossu nedjelju je izvijestio kako namjerava organizirati parlamentarnoglasovanje o povjerenju vladi, niti tjedan dana nakon što je izgubiovećinu u njegovu donjem domu, izvijestile su agencije.
PRAG, 3. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Češki premijer Stanislav Gross u nedjelju je izvijestio kako namjerava organizirati parlamentarno glasovanje o povjerenju vladi, niti tjedan dana nakon što je izgubio većinu u njegovu donjem domu, izvijestile su agencije.

Promatrači smatraju da je taj korak uslijedio kao Grossov odgovor na rastući pritisak predsjednika države Vaclava Klausa, pa čak i nekih njemu odanih ministara koji od njega traže da pokaže kako njegova vlada nije obvezna Komunističkoj partiji.

"Od donjeg doma parlamenta tražit ću glasovanje o povjerenju. Ne namjeravam tražiti nagodbe s komunistima kada je riječ o osobnim pitanjima ili vladinu programu", rekao je Gross novinarima.

Gross je izgubio parlamentarnu većinu prošli tjedan kada su članovi Stranke kršćanskih demokrata (KDU-CSL) istupili iz trostranačke vlade lijevog centra. Predsjednik Klaus nezadovoljan je što je Gross u petak uspješno prošao glasovanje o nepovjerenju, koje je predložila oporba, zahvaljujući tomu što se Komunistička partija suzdržala od glasovanja.

Glasovanje o povjerenju, koje je zatražio Klaus, razlikuje se od glasovanja o nepovjerenju po tomu što je potrebno da za vladu glasuje većina prisutnih zastupnika. Zauzvrat, kod glasovanja o nepovjerenju potreban je 101 glas bez obzira na broj prisutnih u donjem domu češkog parlamenta koji ima 200 zastupnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙