FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Češki predsjednik traži glasovanje o povjerenju vladi

PRAG, 1. travnja 2005. (Hina/Reuters)) - Češki predsjednik Vaclav Klausu petak je zatražio da predsjednik vlade Stanislav Gross predložiglasovanje o povjerenju vladi prije nego što prihvati ostavke trojiceministara koji su je napustili ranije ovoga tjedna.
PRAG, 1. travnja 2005. (Hina/Reuters)) - Češki predsjednik Vaclav Klaus u petak je zatražio da predsjednik vlade Stanislav Gross predloži glasovanje o povjerenju vladi prije nego što prihvati ostavke trojice ministara koji su je napustili ranije ovoga tjedna.

Potez češkog predsjednika zapravo je sukobe između ove dvojice političara i pravno sprečava Grossa da vodi manjinsku vladu uz prešutnu potporu komunista.

Predsjednik Klaus nezadovoljan je što je Gross u petak uspješno prošao glasovanje o nepovjerenju, koje je predložila oporba, zahvaljujući tome što se Komunistička stranka suzdržala od glasovanja.

Glasovanje o povjerenju, koje je zatražio predsjednik Klaus, razlikuje se od glasovanja o nepovjerenju po tome što je potrebno da za vladu glasuje većina nazočnih zastupnika.

Zauzvrat, kod glasovanja o nepovjerenju potreban je 101 glas bez obzira na broj nazočnih u Donjem domu češkog parlamenta koji ima 200 zastupnika.

"Prije nego što prihvatim ostavke i možebitno imenujem nove ministre zatražit ću od aktualnog predsjednika vlade da javno obeća da će u odgovarajućem trenutku izići pred parlament s rekonstruiranom vladom i zahtjevom za glasovanje o povjerenju, odnosno potvrdi njegovog mandata", rekao je Klaus.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙