FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ptice i dinosauri bili su srodnici?

OTTAWA, 17. travnja 2005. (Hina/AP) - Dinosauri su legli jaja poputkrokodila i ptica, daje naslutiti nova studija objavljena u časopisu"Science" koja se nastavlja na iznimno rijetko otkriće.
OTTAWA, 17. travnja 2005. (Hina/AP) - Dinosauri su legli jaja poput krokodila i ptica, daje naslutiti nova studija objavljena u časopisu "Science" koja se nastavlja na iznimno rijetko otkriće.

Naime, u fosilnim ostacima oviraptorosaura pronađena su dva jajeta, što baca novo svjetlo na reproduktivni sustav tih životnja i potvrđuje teoriju prema kojoj su ptice potomci nekih dinosaura.

Znanstvenici misle da su oviraptorosauri mogli leći jaja zahvaljujući biološkom sustavu koji je na pola puta između krokodila i ptica. Krokodili i slični gmazovi imaju dva jajnika koji im omogućuju da legu više jaja istodobno, dok ptice mogu leći samo jedno.

Fosil je pronađen u Kini i čuva se u Državnom prirodoslovnom muzeju na Tajvanu. Oviraptorosauri koji su najvjerojatnije bili dugi tri do četiri metra pripadaju porodici teropoda koji se smatraju mogućim pretcima današnjih ptica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙