FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Račan: Kao premijer nisam znao da je Gotovina dobio lažnu putovnicu

ZAGREB, 16. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račanizjavio je danas da, kao bivši premijer, nije imao saznanja da jeodbjeglom generalu Anti Gotovini zagrebačka policija u srpnju 2001.izdala lažnu putovnicu, iako je, kaže, otkriveno da su pojedinci izpolicije i tajnih službi skrivali haške optuženike.
ZAGREB, 16. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan izjavio je danas da, kao bivši premijer, nije imao saznanja da je odbjeglom generalu Anti Gotovini zagrebačka policija u srpnju 2001. izdala lažnu putovnicu, iako je, kaže, otkriveno da su pojedinci iz policije i tajnih službi skrivali haške optuženike.

"Nismo znali o izdavanju putovnice generalu Gotovini, ali u mom se mandatu otkrilo ono što se radilo s više tisuća putovnica u Mostaru, a vjerojatno i drugdje, kada su traženi optuženici za ratne zločine bili skrivani s promijenjenim identitetom, te da su to radili ljudi u policiji i tajnim službama", rekao je Račan gostujući na desetoj obljetnici Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a.

Novinare je, naime, zanimalo je li kao premijer imao saznanja o informacijama koje su objavili mediji da je Gotovina u srpnju 2001. od zagrebačke policije dobio lažnu putovnicu kojom je pobjegao iz Hrvatske, budući da je i MUP jučer potvrdio da policija i sigurnosne službe istražuju te informacije.

Račan je rekao da i ovaj slučaj potvrđuje da se policiju i tajne službe zloupotrebljavalo, odnosno da se 1990-ih na tisuće putovnica izdavalo nepoznatim osobama, među njima i pripadnicima organiziranog kriminala.

"Ovo je samo naknadno dešifriranje jedne situacije s kojom smo bili suočeni jer smo naslijedili dijelove državnog aparata, mislim posebno na policiju i tajne službe, koji su u tom smislu bili deformirani", ocijenio je.

"To je bilo moguće jer su dijelovi državnog aparata 1990-ih bili upregnuti u prikrivanje istine i od vlastitog naroda, a sada, 'post festum', i od Europe", ustvrdio je Račan.

Nužnim je ocijenio potrebu daljnjeg "sređivanja situacije" u državnom aparatu kako se takve zlouprabe više ne bi događale, u cilju jačanja vjerodostojnosti Hrvatske i njezine vlasti.

"Otkrivanje i ne bježanje od istine, kakva god ona bila, samo pomaže Hrvatskoj. Oni političari koji su mislili da istinu, pa i onu gorku, kao i poneku tamniju strane naše povijesti, valja skrivati nisu pomogli Hrvatskoj, njoj može pomoći samo istina", istaknuo je Račan. Samo se istinom, dodao je, može pokazati vjerodostojnost hrvatske vlasti, "da ne govori jedno, a radi drugo".

Upitan misli li da je slučaj s putovnicama dokaz da Gotovina nije u Hrvatskoj, Račan je odgovorio da može samo pretpostavljati da se cijela priča "podudara s činjeničnom situacijom", ali da, kao i ranije, izbjegava decidirane tvrdnje da odbjegli general nije u državi.

"Ostajem pri tvrdnji kako nema podataka da je Gotovina u Hrvatskoj i da provjeravamo svaki mogući podatak u tom pogledu. Zato je moja sugestija ljudima u vlasti da zadrže tu jednu malu dozu opreznosti", poručio je.

Na pitanje što očekuje od sastanka u Luksembourgu 26. travnja, kada će se ocjenjivati suradnja Hrvatske s Haškim sudom, Račan je rekao kako vjeruje da će taj sastanak pomoći dobroj ocjeni vjerodostojnosti hrvatske vlasti, ali da se, kao što je bio slučaj s datumom pregovora, ne smije dramatizirati i stvarati napeta atmosfera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙