FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Laseri će upozoravati zrakoplove u prostoru oko Washingtona

WASHINGTON,15. travnja 2005.(Hina) - Američke vlasti će u svibnjuuvesti novi sustav koji će laserskim zrakama upozoravati pilote kojiprodru u zonu ograničenog letenja oko glavnog grada Washingtona.
WASHINGTON,15. travnja 2005.(Hina) - Američke vlasti će u svibnju uvesti novi sustav koji će laserskim zrakama upozoravati pilote koji prodru u zonu ograničenog letenja oko glavnog grada Washingtona.

Zapovjedništvo sjevernoameričke zračne obrane (NORAD) aktivirat će lasere smještene na tlu svaki put kada zrakoplov ili helikopter neovlašteno uleti u ograničenu zonu letenja koja okružuje tri velike washingtonske zračne luke.

Laserske zrake, koje će bljeskati crveno-crveno-zeleno, bit će lako vidljive i neškodljive su za oči, rekao je NORAD. Signali će biti usmjereni samo na zrakoplov koji prekrši zonu letenja i neće ih se moći vidjeti iz drugih letjelica ili na tlu.

Nakon terorističkih napada otetim zrakoplovima na SAD 11. rujna 2001. američke su vlasti strogo ograničile zračni promet u prostoru oko Washingtona.

Svi piloti, većinom na komercijalnim linijama, koji imaju dozvolu za let u zračnom prostoru Washingtona moraju kontroli leta emitirati posebne četveroznamenkaste šifre za identifikaciju.

NORAD će zadržati i dosadašnji sustav koji se služi signalnim raketama i mlaznim lovcima da upozori pilote da su u zabranjenoj zoni. Nadaju se da će brza reakcija zalutalih pilota na lasersko upozorenje zadržati lovce na zemlji i tako uštedjeti desetine tisuća dolara koliko košta svako njihovo polijetanje.

Piloti koji se ne obazru na upozorenja i ostanu u zabranjenom prostoru mogu biti i oboreni.

Neovlašteni upadi u zonu ograničena letenja su uobičajena pojava. NORAD navodi da se to događa dva do tri puta dnevno obično od strane pilota koji nisu upoznati s ograničenjima ili skrenu s planiranog puta.

Ozbiljniji incident se dogodio prošle godine kada je zrakoplov s guvernerom Kentuckyja Ernieom Fletcherom koji je išao na pogreb bivšeg predsjednika Ronalda Reagana uletio u zonu ograničena letenja s pokvarenom transponderom. Incident je izazvao paniku i evakuaciju Kongresa zahvaljujući lošoj komunikaciji između Savezne zračne uprave i službe sigurnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙