FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvedena drama "Desdemona", nova premijera osječkoga HNK-a

OSIJEK,15. travnja(Hina) - Komorna scena osječkoga HNK-a večeras jeizvela novu premijeru ove kazališne kuće, ujedno i hrvatskupraizvedbu, dramu "Desdemona - igrokaz o rupčiću", američkedramatičarke i dobitnice Pulitzerove nagrade Paule Vogel, u režijiRenea Maurina.
OSIJEK,15. travnja(Hina) - Komorna scena osječkoga HNK-a večeras je izvela novu premijeru ove kazališne kuće, ujedno i hrvatsku praizvedbu, dramu "Desdemona - igrokaz o rupčiću", američke dramatičarke i dobitnice Pulitzerove nagrade Paule Vogel, u režiji Renea Maurina.

Autorica je iz Shakespeareova "Othella" izbacila muške likove te pomoću triju ženskih likova Desdemone, Emilie i Biance, ističe dramaturginja Marijana Fumić, analizira odrežena ženska pitanja koja su neriješena danas kao što su bila i prije 400 godina.

Redatelj Maurin, inače ravnatelj Gradskog kazališta u Ptuju, drži kako je u drami "potpuno izokrenuta predodžba o Desdemoni" te da autorica demistificira radnju "Othella" prikazujući kroz humor i grotesku skriveni život ženskih likova, odnosno "ono što se zbiva iza kulisa".

Maurin smatra da je riječ o djelu koje je napisala feministica koja je prerasla pamfletski feminizam, i od svojih likova ne pokušava napraviti mit, budući da prikazuje i ružnije strane njihova karaktera.

U predstavi su nastupile glumice osječkoga HNK-a Tatjana Bertok-Zupković, Sandra Tankosić i Nela Kočiš. Redatelj Maurin izradio je scenografiju te odabrao glazbu za predstavu, a kostimografkinja je Saša Došen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙