FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drama "Desdemona" nova praizvedba osječkoga HNK-a

OSIJEK, 13. travnja 2005. (Hina) - Drama "Desdemona - igrokaz orupčiću" američke dramatičarke i dobitnice Pulitzerove nagrade PauleVogel u režiji Renea Maurina nova je prizvedba komorne scene osječkogaHrvatskog narodnog kazališta (HNK).
OSIJEK, 13. travnja 2005. (Hina) - Drama "Desdemona - igrokaz o rupčiću" američke dramatičarke i dobitnice Pulitzerove nagrade Paule Vogel u režiji Renea Maurina nova je prizvedba komorne scene osječkoga Hrvatskog narodnog kazališta (HNK).

Hrvatska praizvedba te predstave održat će se 15. travnja, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare.

Po riječima dramaturginje Marijane Fumić autorica je iz Shakespearova "Othella" izbacila muške likove te s pomoću triju ženskih likova: Desdemone, Emilie i Biance napravila "dramu o drami", u kojoj razmatra "neka neriješena ženska pitanja, kojima se Shakespeare nije imao vremena baviti".

Redatalj Maurin, inače ravnatelj Gradskog kazališta u Ptuju, ocijenio je kako autorica "potpuno izokreće mit i predodžbu o Desdemoni", da je predstava, na neki način i groteskna, ali da se u toj groteski izravno naziru karakteri likova i njihovi odnosi.

Maurin smatra kako je riječ o djelu koje, po načinu pisanja, ne smatra ženskim tekstom, iako se bavi ženama i ženskim pitanjima, te da je riječ o autorici-feministici, koja je prerasla pamfletski feminizam, koji je, kako drži, sličan muškome šovinizmu.

U predstavi nastupaju glumice osječkoga HNK Tatjana Bertok-Zupković, Sandra Tankosić i Nela Kočiš. Redatelj Maurin izradio je scenografiju i odabrao glazbu, a kostimografkinja je Saša Došen.

(Hina) xivuc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙