FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cernik: otvorena biblijsko-arheološko-muzejska izložba

CERNIK, 15. travnja 2005. (Hina) - U Franjevačkom samostanu u Cernikukod Nove Gradiške otvorena je danas jedinstvenabiblijsko-arheološko-muzejska izložba kojom se posjetiteljima želipružiti uvid u civilizaciju i kulturu Svete zemlje.
CERNIK, 15. travnja 2005. (Hina) - U Franjevačkom samostanu u Cerniku kod Nove Gradiške otvorena je danas jedinstvena biblijsko-arheološko-muzejska izložba kojom se posjetiteljima želi pružiti uvid u civilizaciju i kulturu Svete zemlje.

Požeški biskup Antun Škvorčević rekao je kako će izložba biti živo mjesto susreta između vjere i kulture, dijaloga znanosti i objave. O značenju ovakve izložbe govorio je Krešimir Filipec, pomoćnik ministra kulture RH, a izložbu je otvorio kustod Svete Zemlje Pierbattista Pizzaballa.

Na prikupljanju građe autor izložbe Cerničanin fra Tomislav Vuk, inače profesor Franjevačkog biblijskog instituta u Jeruzalemu, radio je desetak godina.

Izložba će biti trajnog karaktera, a trebala bi pridonijeti vjerskoj naobrazbi i religioznom razumijevanju među ljudima. Posjetiteljima će omogućiti uvid u povijest, kulturu i civilizaciju Svete zemlje kao i okruženje iz kojega je niknula Biblija. Uz gotovo pet stotina arheoloških nalaza iz razdoblja paleolitika do 9. stoljeća, javnosti je predstavljen i tekst Biblije ponajprije na originalnim jezicima: hebrejskom, armejskom, grčkom i latinskom. Završni, treći dio izložbe posvećen je prikazu kako je Biblija ušla u hrvatsku kulturnu baštinu i postala njezinim sastavnim dijelom.

Otvorenju izložbe nazočili su, uz biskupa požeškog i pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić, predstavnici Brodsko-posavske županije, Općine Cernik te vjerskog i kulturnog života šireg novogradiškog područja.

Predstavnicima medija, izložbu su na konferenciji za novinare, upriličenoj prije otvorenja, predstavili uz autora i dr. Frederic Manns, profesor Franjevačkog biblijskog instituta u Jeruzalemu, i Mario Cifrak, predavač na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙