FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba "Crkva hrvatskih mučenika na Udbini"

ZAGREB, 21. ožujka 2005. (Hina) - U Nacionalnoj i sveučilišnojknjižnici u Zagrebu večeras je otvorena izložba "Crkva hrvatskihmučenika na Udbini - arhitektonsko-urbanistička rješenja".
ZAGREB, 21. ožujka 2005. (Hina) - U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu večeras je otvorena izložba "Crkva hrvatskih mučenika na Udbini - arhitektonsko-urbanistička rješenja".

"Nijedan naraštaj do danas još nije ostavio znamen zahvalnosti onima koji su darovali svoje živote za dobro drugih na Krbavskom polju", naglasio je na otvaranju izložbe biskup gospićko-senjski mons. Mile Bogović.

Napomenuo je kako je na "Krbavskom polju u bitci protiv Turaka godine 1493. za život Hrvatske ostavilo svoje živote deset tisuća branitelja".

Na natječaj za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika u Udbini prijavilo se 48 umjetničkih skupina, s više od 300 arhitekata, a ocjenjivački sud je od pristiglih izabrao četiri rada.

Nakon ponovne dorade prva četiri rada, prvo mjesto - po ocjeni suda - pripalo je zadarskom arhitektu Nikoli Bašiću, izvijestio je mons. Bogović, napomenuvši kako su u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici izloženi pobjednički radovi.

Ocjenjujući prvonagrađeno arhitektonsko-urbanistička rješenje buduće Crkve hrvatskih mučenika na Udbini, profesor sa zagrebačkoga Arhitektonskog fakulteta Nenad Fabijanić kazao je kako je taj "Bašićev rad jedan novi početak za hrvatsku arhitekturu".

Govoreći općenito o starohrvatskoj sakralnoj akhitekturi, prof. Fabijanić naglasio je da su "starohrvatske predromaničke crkvice briljantne velike crkve maloga formata".

"Dužnici smo povijesti, jer smo mi preživjeli, za razliku od tisuća i tisuća pobijenih", rekao je predsjednik Matice hrvatske, Igor Zidić, dodavši kako će mo na Udbini izgraditi modernu i velebnu crkvu koja će biti naš dostojan odgovor hrvatskim mučenicima.

Predsjednik Matice hrvatske također je napomenuo kako će crkva na Udbini stopiti sve ono što je hrvatski narod skupio i stvorio.

O izložbi, bitci na Krbavskom polju i hrvatskom mučeništvu, te o gradnji crkve još su govorili ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice Josip Stipanov i ravnatelj riječkoga Državnog arhiva Goran Crnković.

Zapis popa Martinca u kojem se opisuje Krbavska bitka protiv Turaka godine 1493. i pogibija Hrvata, pročitao je dramski umjetnik Stjepan Bahert.

Organizatori izložbe su zagrebačka Nacionalna i sveučilišna knjižnica, riječki Državni arhiv i Biskupija Gospićko-senjska.

---------------------------------------------------------------------------- ----

Do you Yahoo!?

Make Yahoo! your home page

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙