FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Češki predsjednik prijeti prijevremenim izborima

PRAG, 15. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Češki predsjednik Vaclav Klausobjavio je u petak da će raspisati prijevremene izbore ne riješe litri stranke iz neuspjele vladajuće koalicije premijera StanislavaGrossa višemjesečnu krizu.
PRAG, 15. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Češki predsjednik Vaclav Klaus objavio je u petak da će raspisati prijevremene izbore ne riješe li tri stranke iz neuspjele vladajuće koalicije premijera Stanislava Grossa višemjesečnu krizu.

Klaus je nezadovoljan što su Grossovi socijaldemokrati odbili plan prema kojem bi premijer podnio ostavku kako bi se mogla osnovati nova većinska vlada s centrističkim Kršćanskim demokratima i desnom Slobodarskom unijom.

Stranke se već mjesecima spore oko Grossovih privatnih financija. Kršćanski demokrati istupili su iz koalicije i povratak uvjetuju Grossovim odlaskom.

"Situacija je stigla do točke u kojoj postoje samo dvije opcije: Ili osnovati novu vladu na temelju koalicije ili postići dogovor o prijevremenim izborima", navodi se u priopćenju predsjednika Klausa.

Redoviti izbori trebali bi se održati sredinom iduće godine.

"Odgovore li potvrdno (o tome da dogovor o vladi nije postignut), odmah ću započeti pregovore o prijelaznoj vladi i pripremama za prijevremene izbore", poručio je Klaus.

Klaus odbacuje mogućnost osnivanja manjinske vlade, što predlažu socijaldemokrati. "Poručujem im da ne postoji treći put", rekao je. "Neću dopustiti osnivanje takvog kabineta", rekao je.

Gross odbija napustiti vlast djelomično zato što njegova stranka ne želi dopustiti da mlađi partner u vladi diktira tko će voditi zemlju. Socijaldemokrati također žele ostati na vlasti kako bi preuzeli zasluge za gospodarske uspjehe i povratili ozbiljno poljuljanu popularnost.

Analitičari ocjenjuju da su izgledi za očuvanje ove tročlane koalicije gotovo minimalni i prijevremene izbore smatraju više nego izvjesnima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙