FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nove kaznene prijave protiv bivše stečajne upraviteljice B. Mazuth

SPLIT, 15. travnja 2005.(Hina) - Protiv bivše stečajne upraviteljicesinjske tvornice "Dalmatinke" Blanke Mazuth (56) podignute su novekaznene prijave zbog prodaje imovine te tvrtke ispod cijene radistjecanja protupravne imovinske koristi u dogovoru s odgovornimosobama talijanske tvrtke "La Distributice", koja je kupila"Dalmatinku".
SPLIT, 15. travnja 2005.(Hina) - Protiv bivše stečajne upraviteljice sinjske tvornice "Dalmatinke" Blanke Mazuth (56) podignute su nove kaznene prijave zbog prodaje imovine te tvrtke ispod cijene radi stjecanja protupravne imovinske koristi u dogovoru s odgovornim osobama talijanske tvrtke "La Distributice", koja je kupila "Dalmatinku".

Imovinu tvornice procijenjenu na 63 milijuna kuna prodala je za samo 3,700.000 kuna, navodi se u priopćenju splitsko-dalmatinske Policijske uprave.

Po policijskom izvješću, u kojemu se ne navodi identitet osumnjičene, kriminalističkom obradbom na zahtjev Županijskoga državnog odvjetništva, utvrđeno je da je Blanka Mazuth na temelju dogovora s talijanskim državljanima C. L. (61), G. L. (63) i L. L. (59) te 67-godišnjakom iz Glavica kod Sinja i 53-godišnjakom iz Sinja od ožujka 2002. do travnja 2003. radi stjecanja materijalne koristi za "La Distributice" i novoosnovanu tvrtku "Dalmatinka nova" u vlasništvu Talijana donijela odluku o prodaji dijela imovine "Dalmatinke" bez naznačene početne cijene, suprotno uputi stečajnog suca.

Tadašnja stečajna upraviteljica prihvatila je ponudu jedinog ponuđača, "La Distributicea", te bez odluke vjerovnika i pristanka Ministarstva vanjskih poslova prodala gotovo sve pokretnine i nekretnine "Dalmatinke" za 3,700.000 kuna, iako je ta imovina bila procijenjena na najmanje 63 milijuna kuna.

Kupoprodajnim ugovorom obvezala se i kupcu izbrisati prava upisana u korist državnih ustanova za oko 34 milijuna kuna, i to bez njihova ovlaštenja.

Tereti se i da je, ne raspisavši nov natječaj, s istim kupcem sklopila nov ugovor o prodaji još jednog dijela imovine kojim je ugovorila primopredaju zaliha robe od 21 milijun kuna za 10 milijuna kuna umanjenu svotu.

Osumnjičenica je kazneno prijavljena zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i povrjede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Protiv Blanke Mazuth, koja je prije uz to imala i prezime Tuđen, i još triju osoba, među kojima i suca splitskog Trgovačkog suda koji je u međuvremenu preminuo, potkraj 2003. USKOK je podnio kaznene prijave zbog zluporaba u stečaju tvornice ferolegura "Dalmacije" u Dugom Ratu, u kojoj je također bila stečajna upraviteljica.

USKOK je sumnjiči za primanje mita od 300 tisuća eura zbog pogodovanja u prodaji nekretnina ispod stvarne cijene te da je dugoratsku "Dalmaciju" pri prodaji imovine oštetila za 463 tisuće kuna, isto onako kao i sinjsku tvornicu, pri čemu je veći dio novca, 296 tisuća kuna, doznačila na račun tvrtke u vlasništvu supruga i sina.

Tada je provela mjesec dana u pritvoru, tijekom kojih je pokušala i samoubojstvo u zatvorskoj bolnici u Zagrebu u koju je bila smještena zbog srčanih tegoba.

USKOK je u međuvremenu protiv nje i ostalih osoba obuhvaćenih tim prijavama podignuo optužnicu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙