FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen "Vodič kroz alergije"

ZAGREB, 15. travnja 2005. (Hina) - Za preko 150.000 Zagrepčana kojemuče razne vrste alergija Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnuskrb danas je na okruglom stolu o alergijama predstavio priručnik"Vodič kroz alergije".
ZAGREB, 15. travnja 2005. (Hina) - Za preko 150.000 Zagrepčana koje muče razne vrste alergija Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb danas je na okruglom stolu o alergijama predstavio priručnik "Vodič kroz alergije".

U vodiču se mogu naći osnovne informacije o simptomima alergija, njihovoj prevenciji, ublažavanju poteškoća, te adresama institucija kojima se mogu obratiti za pomoć.

U zadnjih nekoliko godina u Hrvatskoj je u stalnom porastu broj oboljelih od raznih vrsta alergija, posebice na ambroziju. Alergijske bolesti pogađaju više od 30 posto stanovništva, a čak 25 posto mlađih od 30 godina ima neku od alergijskih bolesti, tako da ih s pravom možemo nazvati bolestima modernog doba, kazala je ravnateljica Poliklinke za bolesti dišnog sustava dr. Alma Rožman.

Pojasnila je da pojavu alergije, odnosno prekomjernu reakciju obrambenog sustava na inače neškodljive tvari koje udahnemo, dodirnemo kožom ili pojedemo, pojačava i sve veće zagađenje okoliša, pušenje i nebriga oko uništavanja jakih alergogenih korova.

Pelud ambrozije je najalergogenija pelud našega podneblja, a broj alergičara na nju svake je sezone sve veći. Budući da se Zagreb nalazi u zoni najveće koncentracije peludi u Europi, od alergije na ambroziju pati svaki deseti Zagrepčanin.

Česte su i alergije na peludi trava i stabala, te grinje, kućnu prašinu i razne vrste hrane.

Za alergije još nema lijeka pa se građani jedino mogu informirati o prevenciji, načinima ublažavanja simptoma, te uklanjanju alergogenih korova.

Priručnik o alergijama može se nabaviti u čekaonicama zagrebačkih domova zdravlja i ljekarnama, a njegovo web izdanje na internet stranici www.zagreb.hr.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙