FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 22. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 12,30 sati.
ZAGREB, 22. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je nastavio pojedinačnu raspravu o Vladinom prijedlogu novoga Zakona o područjima županija, gradova i općina, kojega je dio oporbenih stranaka ocijenio pravno neutemeljenim, i u cilju "predizbornog inženjeringa". U kritikama na predloženi zakon prednjačili su SDP-ovi zastupnici, prozivajući Vladu da protivno Ustavu i zakonu želi osnovati nove lokalne jedinice samo da bi HDZ ostvario što bolje rezultate na predstojećim lokalnim izborima. "Jedini cilj ovoga zakona je predizborni inženjering", rekao je Nenad Stazić (SDP), koji je Vladu prozvao za nevjerodostojnost, podsjetivši da se premijer Ivo Sanader još prije godinu dana izričito protivio osnivanju novih općina.

ZAGREB - Svjetski meteorološki dan, 23. ožujka, obilježava se uz temu "Vrijeme, klima, voda i održivi razvoj", a ove je godine poruka da društveni i gospodarski razvoj ne smije štetiti okolišu, jer ukoliko se uništi priroda, uništit će se čovjeka. V. d. ravnatelja Državnoga hidrometeorološkog zavoda i stalni predstavnik Hrvatske pri Svjetskoj meteorološkoj organizaciji Ivan Čačić podsjetio je da je Hrvatska nedavno u Bruxellesu postala članicom skupine GEO, odnosno globalnog sustava svih sustava motrenja na planetu Zemlji. Hrvatski građani dobijaju time pouzdanije i iscrpnije meteorološke i hidrološke podatke, a sigurnije će se predviđati i moguće klimatske i druge promjene. Čačić dodaje da su na Svjetskom gospodarskom forumu 2002. u New Yorku stručnjaci Sveučilišta Yalle i Columbia iznijeli rezultate studije o kvaliteti okoliša provedene u 142 zemlje, prema kojoj u najzdravijem okolišu žive Finci, Norvežani, Šveđani i Kanađani, a Hrvatska je prva od sredozemnih država i na 12. mjestu.

VINKOVCI - U eksploziji mine teško je ozlijeđen traktorist tridesetšestogodišnji Branko N. iz Cerića nedaleko od Vinkovaca, priopćila je danas vukovarsko-srijemska policija. Branko N. na minu je naišao jučer oko 18 sati dok je traktorom orao poljoprivredno zemljište nedaleko od Cerića. U eksploziji je zadobio otvoreni prijelom desnog lakta i gležnja desne noge te je hospitaliziran u vinkovačkoj Općoj bolnici, navodi se u priopćenju policije. Pod minama u Vukovarsko-srijemskoj županiji još je 107 četvornih kilometara minski sumnjive površine, a prema planovima Hrvatskog centra za razminiranje, ove godine u toj bi se županiji trebalo razminirati 4,5 četvornih kilometara, a prioritet imaju upravo minirane poljoprivredne površine.

ZAGREB - Umirovljeni sveučilišni profesor talijanistike Josip Jernej, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), umro je u 96. godini, priopćili su danas iz HAZU-a. Josip Jernej rođen je 1909. u talijanskoj Goriziji, a bio je profesor talijanistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Napisao je "Talijansku gramatiku" koja je postala temeljnim gramatičkim priručnikom. S akademikom Mirkom Deanovićem bio je suautor Hrvatsko-talijanskoga rječnika, a bavio se i proučavanjem hrvatsko-talijanskih kulturnih dodira.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙