FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30 sati

ZAGREB, 15. travnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 12.30 sati:
ZAGREB, 15. travnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 12.30 sati:

OSLO

Predsjednik Republike Stjepan Mesić nastavio je u petak službeni posjet Kraljevini Norveškoj posjetom tamošnjem parlamentu (Stortingetu) i razgovorima s članovima njegova vanjskopolitičkog odbora.

Predsjednik VP odbora norveškog parlamenta Thorbjorn Jagland u razgovoru je naglasio kako su se odnosi između Norveške i Hrvatske razvili u vrlo kratkom vremenu i u mnogim područjima. Rekao je da Norvešku raduje realizacija sarajevskog sporazuma o povratku izbjeglica i izrazio nadu da će "Hrvatsku uskoro vidjeti u EU i NATO-u".

Članove VP odbora Stortingeta, osim situacije u Hrvatskoj, zanimalo je i predsjednikovo viđenje stanja u BiH i na Kosovu.

Boravak u Norveškoj predsjednik Mesić nastavlja predavanjem u Međunarodnom institutu za vanjsku politiku u Oslu i posjetom Nansen institutu u kojem se odvija jednodnevni seminar hrvatskih i norveških znanstvenika posvećen zaštiti Jadrana.

ZAGREB

Pravna država kao temelj slobode i demokracije, te Hrvatska u procesu europskog proširenja bit će teme koje će u petak dominirati trećim i posljednjim danom Crans Montana Foruma u Zagrebu.

Plenarna sjednica o Hrvatskoj u procesu europskog proširenja obuhvatit će razne aspekte, od jačanja demokracije i gospodarskog razvoja, preko doprinosa stabilnosti i napretku regije do poboljšanja ozračja za ulaganja.

Među govornicima na toj sjednici bit će glavni hrvatski pregovarač s Europskom unijom Vladimir Drobnjak i posebni koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu Erhard Busek, koji će sudjelovati i u radu sjednice o nužnosti funkcioniranja pravne države.

Uz niz gospodarskih područja, kojima je posvećen veći dio rada trećeg dana skupa, na rasporedu je i borba protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma kao načina za postizanje djelotvorne i pravedne međunarodne suradnje. Na toj bi se sjednici, kojom završava Crans Montana Forum, sudionicima trebali obratiti ministrica pravosuđa RH Vesna Škare-Ožbolt i bivši Glavni tajnik Vijeća Europe Walter Schwimmer.

U četvrtak, drugog dana Crans Montana Foruma, hrvatski premijer Ivo Sanader izrazio je uvjerenje da će Hrvatska 2009. sudjelovati na izborima za europski parlament.

ZAGREB

Ministri pravosuđa Hrvatske i Slovenije, Vesna Škare Ožbolt i Lovro Šturm, potpisali su u petak u Zagrebu Memorandum o suradnji između dvaju ministarstava.

"Potpisali smo Memorandum o suglasnosti između ministarstva pravosuđa RH i Republike Slovenije u cilju jačanja suradnje i unapređenja dobrih odnosa na području pravosuđa između naših dviju zemalja", istaknula je ministrica Škare Ožbolt u kratkoj izjavi za novinare nakon potpisivanja.

Kako je dalje rekla, s ministrom Šturmom razgovarala je u četvrtak i petak o brojnim temama koje su bile korisne za iskustvo Hrvatske i Slovenije. Teme razgovora bile su, među ostalim, sređivanje zemljišnih knjiga i stvaranje baze zemljišnih podataka, usklađivanje zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a, projekti tehničke pomoći EU-a, obrazovanje i usavršavanje pravosudnih dužnosnika te upravljanje zatvorskim sustavom, kao i bilateralni sporazumi o kupnji nekretnina i imovinskopravnim odnosima dviju država.

LJUBLJANA

Ova je godina ključna za Balkan i njegovo brže približavanje euroatlantskim asocijacijama, izjavio je za beogradski tjednik "Vreme" slovenski ministar vanjskih poslova i predsjedavajući OESS-a Dimitrij Rupel u razgovoru što ga je na svojim web-stranicama objavilo njegovo ministarstvo.

"Vidim dva pristupa Europske unije prema Balkanu. Jedan je mogućnost brze integracije, uz dodatnu pomoć i politički kapital za regiju, a druga je mogućnost proces dezintegracije, gdje bi strogi režimi viza, ograničavanje sredstava i politička izolacija postali normom", ocijenio je Rupel u razgovoru za "Vreme".

Prva mogućnost (za SiCG) moguća je ako se neka pitanja razriješe u ovoj godini, dok je druga vjerojatnija ako ne dođe do napretka u reformama i napretka oko budućeg statusa Kosova, rekao je Rupel, dodajući da politika puštanja otvorenih pitanja više ne može biti prava strategija i da vrijeme za rješavanje tih pitanja istječe.

DEN HAAG

Bosanski Srbin Gojko Janković u petak se pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) gdje je optužen za zločine silovanja i mučenja muslimanki od 1992. do 1994. tijekom rata u Bosni i Hercegovini izjasnio da nije kriv.

Janković (50), se 14. ožujka predao ICTY-u nakon dolaska iz Beograda, a na prvom pojavljivanju pred Haškim sudom četiri dana poslije nije se izjasnio o krivnji kazavši da nije sasvim razumio optužnicu, te mu je prema Pravilima o postupku i dokazima ICTY-a, omogućeno da to učini u roku od 30 dana.

Optužen je još 26. lipnja 1996. za zločine protiv čovječnosti počinjene nad nesrpskim stanovništvom Foče, u istočnoj Bosni, od travnja 1992. do veljače 1993., kada je bio zamjenik zapovjednika vojne policije.

Tereti ga se po osobnoj odgovornosti u 14 točaka za mučenje i silovanje kao zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja. Snage bosanskih Srba zauzele su Foču u tranju 1992., a vojna policija je zajedno s lokalnim vojnicima pritvarala bošnjačko i hrvatsko stanovništvo, navodi se u optužnici

BAGDAD

U bombaškim napadima na američke i iračke snage u Bagdadu u petak su smrtno stradale najmanje četiri osobe, izvijestila je policija.

U napadu blizu sjeverno iračkog grada Samarre od posljedica eksplozije bombe podmetnute uz cestu poginula su dvojica iračkih vojnika, izvijestili su vojni izvori.

U napadu bombom na američki konvoj u okrugu Mansour poginula je najmanje jedna osoba, a ozlijeđeno ih je pet. Nekoliko minuta nakon toga napada u istočnom Bagdadu bombom su gađani pripadnici Iračke nacionalne garde pri čemu je poginuo jedan civil, a ozlijeđeno ih je troje, izvijestila je policija.

U novoj eskalaciji nasilja u Iraku, gdje se stanje nakon izbora u siječnju bilo malo primirilo, u četvrtak je poginulo 19 osoba, a ranjene su desetine.

BEJRUT

Libanonski predsjednik Emile Lahud počeo je u petak konzultacije s članovima parlamenta o imenovanju novoga premijera, izvijestili su mediji.

Politički promatrači smatraju da su najizgledniji kandidati za to mjesto ministar obrane u odlasku Abdel Rahim Mrad, provjereni saveznik Damaska ili puno umjereniji bivši ministar Najib Mikatti, bogati poslovni čovjek koji ima dobre veze sa Sirijom.

Libanon je bez vlade od 28. veljače, dva tjedna nakon ubojstva bivšeg omiljenog premijera Rafika al-Haririja. Od tada je zemlja upala u najtežu političku krizu od svršetka građanskog rata koji je trajao od 1975 do 1990.

Sjedinjene Države u ime međunarodne zajednice pozivaju zemlju na održavanje općih izbora u mjesecu svibnju.

Lahud će se danas sastati s predstavnicima parlamentarnih blokova i neovisnim zastupnicima koji će mu izložiti njihov izbor za novoga premijera.

JERUZALEM

Naoružani muškarac koji je iz smjera Sirije uspio ući na područje Golanske visoravni pod izraelskom okupacijom uhićen je u petak nakon pucnjave, izvijestile su izraelske snage sigurnosti.

Oni su novinarima kazali kako je naoružani muškarac uspio neopaženo prijeći graničnu prepreku te je otvorio vatru na kontrolnu točku izraelske vojske, a zatim je uhićen. Nema poginulih niti ozlijeđenih, a izraelska vojska još nije komentirala događaj o kojemu je izvijestio Izraelski radio.

Izraelski i sirijski pregovarači o budućnosti Golanske visoravni razgovarali su 2000. Visoravan su Izraelci okupirali 1967. Sirija je u više navrata pokušala potaknuti nastavak pregovora o tom pitanju. Izraelski premijer Ariel Sharon nedavno je rekao kako nastavak pregovora o Golanskoj visoravni dolazi u obzir tek nakon povlačenja sirijskih snaga iz Libanona i prekida pružanja potpore libanonskim gerilcima i palestinskim militantima.

PEKING

Sjedinjene Države upozorile su u petak svoje građane u Kini na mogućnost novih protujapanskih prosvjeda u toj zemlji koji bi se, kako se navodi u priopćenju veleposlanstva u Pekingu, mogli usmjeriti protiv stranaca općenito, dok je Peking u petak naglasio da će nezakoniti prosvjedi biti kažnjeni.

Kina iščekuje drugi val prosvjeda, izazvan onim što mnogi vide kao japansko odbijanje da preuzeme odgovornost za okrutnosti Drugog svjetskog rata, dok se ministri vanjskih poslova azijskih zemalja pripremaju za sastanak sljedećeg vikenda s ciljem smanjenja napetosti.

Tisuće su prosvjedovale u četiri kineska grada proteklog vikenda u vrijeme kad Japan traži stalno sjedište u Vijeću sigurnosti UN-a, čemu se snažno protivi Kina.

Američko veleposlanstvo pozvalo je građane da pripaze, upozoravajući da su dobili nepotvrđene pozive o prosvjedima sljedećeg vikenda u Pekingu, obližnjem Tianjinu, Šangaju, sjeveroistočnom Shenyangu, južnom Guangzhouu i Dongguanu te jugozapadnom Chengdu.

BAJKONUR, Kazahstan

Ruska raketa Sojuz koja je na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) povela novu posadu koju čine ruski astronaut Sergej Krikaljov, te astronauti američke i europske svemirske agencije John Philips i Roberto Vittori poletila je u petak ujutro s ruskog kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Krikaljov i Philips će ostati šest mjeseci na postaji, a Vittori će se vratiti na Zemlju za deset dana zajedno s dosadašnjom posadom koju čine Saližan Šaripov i Leroy Chiao, koji su na ISS-u od listopada.

Otkad američka raketa Columbia nije uspjela prizemljiti nego je eksplodirala iznad Teksasa u veljači 2003., pri čemu je poginulo svih sedam astrounatua, Rusija šalje misije na postaju na manjoj raketi.

Nova posada trebala bi na Međunarodnoj svemirskoj postaji za mjesec dana dočekati Discovery, čime će on biti prva američka svemirska letjelica koja će doći na postaju nakon tragedije Columbije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙