FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30 sati

ZAGREB, 10. travnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijestido 15.30 sati:
ZAGREB, 10. travnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti do 15.30 sati:

ZAGREB

Potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, koja predvodi izaslanstvo RH na Svjetskoj izložbi EXPO 2005. u Japanu, nazočila je u nedjelju na predstavljanju izložbe "Voda kao izvor života antičke Pule" u hekinanškom Kulturnom centru, a potom svečano otvorila izložbu "U carstvu podzemnog zmaja - čovječje ribice" u Gradskom akvariju u Hekinanu, priopćio je vladin Ured za odnose s javnošću.

Po obilasku izložbi, potpredsjednici Kosor i hrvatskom izaslanstvu pozdravnim govorom obratio se gospodin Taku Nagashima, gradonačelnik Hekinana, grada domaćina Hrvatske na EXPO-u 2005. Potpredsjednica Kosor potom je, u svoje osobno, i ime cijeloga izaslanstva uputila zahvalu gradonačelniku Nagashimi i gradu Hekinanu za ukazano domaćinstvo Hrvatskoj, te pruženu pomoć u realizaciji hrvatskoga nastupa na Svjetskoj izložbi EXPO 2005. u Aichiju.

SKOPLJE

Na ponovljenim lokalnim izborima u Makedoniji u nedjelju bi trebali biti izabrani gradonačelnici 20 općina i grada Skopja. Zbog mnogih neregularanosti u prva dva kruga, gotovo 50 posto glasačkoga tijela u Makedoniji danas glasuje za buduće predstavnike lokalne samouprave.

U dvanaest općina odvija se preglašavanje na pojedinim biračkim mjestima, a u osam općina i u Skopju održava se drugi krug izbora.

Premda se sadašnji gradonačelnik Skopja Risto Penov povukao iz izborne trke tri tjedna nakon prvoga kruga u kojemu je dobio gotovo 50 posto glasova manje od protukandidata, prema zakonu se izborni proces mora završiti do kraja sa svim kandidatima, kategorična je Državna izborna komisija.

I ovaj, kao i drugi krug izbora, bojkotira albanski oporbeni blok (Demokratska partija Albanaca i Partija za demokratski prosperitet) jer nije prihvaćen zahtjev da se izbori ponište u svih 16 općina gdje su njihovi sunarodnjaci većina, iako su nadležnim tijelima i javnosti dane na uvid slike i videozapisi s mobitela na kojima se vidi kako pojedinci trpaju u kutije gomilu glasačkih listića.

Kako javlja Makedonski radio, današnji izbori protječu regularno i prema zakonskim propisima, a do podne je glasovalo šest posto građana.

WEIMAR

Njemački kancelar Gerhard Schroeder u nedjelju je u Weimaru na svečanom obilježavanju 60. godišnjice oslobođenja nacističkog koncentracijskog logora Buchenwalad naglasio da je sjećanje na zločine nacionalsocijalizma trajna moralna obveza Njemačke.

"Sjećanje na razdoblje nacional-socijalizma, rat, genocid i zločine dio su našeg nacionalnog identiteta. To je stalna moralna odgovornost", rekao je socijal-demokratski kancelar pred 550 bivših zatvorenika tog logora u kojem je ubijeno 56.000 ljudi.

"Mi ne želimo i nećemo dozvoliti da nepravda i nasilje, antisemitizam, rasizam i mržnja prema strancima jednog dana ponovno imaju dobiju šansu", dodao je Schroeder.

Predsjednik gornjeg doma Njemačkog parlamenta Bundesrata Dieter Althaus, pozvao je na više pozornosti prema desničarskom ekstremizmu. "Moramo se više potruditi i reći više od 'nikada više'", rekao je.

Predsjednik Središnjeg vijeća židova u Njemačkoj, Paul Spiegel je ocijenio da se mora nastaviti s oživljavanjem uspomena. Samo na taj način moći će se jamčiti budućim generacijama da patnje svih žrtava nacističkog razdoblja nisu bile potpuno uzaludne", rekao je.

KIRKUK

Jedan irački vojnik je ubijen i još tri osobe su ranjene, od kojih dvije teško u eksploziji bombe u nedjelju na cesti između Bagdada i Kirkuka, dok su južno od glavnog grada ubijena tri civila, prema policijskim izvorima.

U nedjelju su još 3 iračka civila poginula dok su čekali da im poprave automobil, 55 km južno od Bagdada, prema policijskim i bolničkim izvorima.

U nedjelju su 4 civila ranjena u eksploziji u zapadnom dijelu Bagdada.

Snage sigurnosti su uhitile jednog policajca iz Doure, na južnom ulazu u Bagdad, koji navodno pripada skupini Ansar al-Sunna, povezanoj s terorističkom skupinom al-Qaida, prema izvoru ministarstva obrane.

Iračka vojska je 150 km sjeveroistočno od Bagdada u subotu uhitila 29 osoba tijekom pretresa, rekao je jedan zapovjednik vojske.

DUBAI

Frakcija al Qaide u Iraku priopćila je u nedjelju da je otela i ubila jednog iračkog visokog policijskog časnika u Bagdadu.

Skupina vođena jordanskim militantom Abu Musabom al-Zarqawijem postavila je na Internet svoje priopćenje i fotografiju iskaznice na ime generala Basema Mohammeda Kadema, šefa policije u svetom gradu Najafu.

Također je priopćila da će kasnije objaviti video snimku njegove "ispovjedi". Zasad nije moguće utvrditi autentičnost tvrdnje te skupine.

RIM

Američki kardinal Bernard F. Law bi trebao u ponedjeljak u bazilici svetog Petra predvoditi misu, a danas su se u Rimu pojavili leci s natpisima protiv bivšeg bostonskog nadbiskupa.

Naime, u bazilici svetog Petra svakodnevno se održavaju molitve poslije smrti Ivana Pavla II., pa je tako u subotu održana molitva za vjernike Grada Vatikana, a u nedjelju u 17 sati će se održati misa za građane Rima koju će predvoditi Papin rimski vikar kadinal Camillo Ruini. Tijekom devet dana molitvi za ponedjeljak je predviđeno da misu predvodi bostonski kardinal Bernard F. Law, koji je, podsjetimo, morao podnijeti ostavku zbog afere pedofilije koja je 2002. zahvatila bostonsku nadbiskupiju. Law je morao podnijeti ostavku jer je prikrivao aferu.

SEUL

Južnokorejski predsjednik Roh Moo-Hyun je otputovao u nedjelju u Njemačku u posjet posvećen diplomatskom problemu nuklearnih ambicija Sjeverne Koreje.

Roh će boraviti u Njemačkoj od 10. do 14. travnja, a 17. odlazi u Tursku, navelo je predsjedništvo.

U Njemačkoj se treba sastati s kancelarom Gerhardom Schroederom i predsjednikom Horstom Koehlerom.

U Turskoj će razgovarati s predsjednikom Ahmetom Necdetom Sezerom i drugim političkim dužnosnicima. Posjet će biti posvećen gospodarskim razmjenama i suradnji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙