FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 11. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30sati.
ZAGREB, 11. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

WASHINGTON

Minobacačkom paljbom na naselja i položaje izraelskih postrojbi u pojasu Gaze Palestinci krše sporazum iz Šarm el-Šeika, izjavio je u nedjelju izraelski premijer Ariel Sharon. Palestinci su od subote navečer ispalili više desetaka minobacačkih granata na izraelska naselja i položaje izraelske vojske na jugu pojasa Gaze, pri čemu nije bilo žrtava, objavili su u nedjelju vojni izvori. Paljba granatama počela je nakon što su u subotu pripadnici izraelske vojske u pojasu Gaze ubili trojicu palestinskih mladića, a nastavila se u nedjelju. "Pucnjava je očito kršenje sporazuma o prekidu vatre zaključenih u Šarm el Šeiku i to će biti središnje pitanje koje ću iznijeti u razgovorima s Georgeom W. Bushom", kazao je Sharon, koji se u ponedjeljak treba sastati s američkim predsjednikom na njegovu ranču u Teksasu. Ranije u nedjelju izraelska policija je blokirala pristup aktivistima izraelske krajnje desnice do Platoa džamija u istočnom Jeruzalemu. Radi se o protivnicima izraelskog povlačenja iz pojasa Gaze i Zapadne obale koji su tim činom željeli isprovocirati sukob s Palestincima. Oko 3.000 policajaca je bilo raspoređeno oko starog dijela Jeruzalema, a uhićeno je oko 30-ak pripadnika izraelske krajnje desnice. Policijskom blokadom je izbjegnut veći sukob desničara s okupljenim mnoštvom Palestinaca koji su namjeravali braniti pristup prostoru na kojem se nalaze njima svete džamije, Al-Aksa i Hram na stijeni.

HANNOVER

Ruski predsjednik Vladimir Putin nastojao je u nedjelju, na otvaranju gospodarskog sajma u Hannoveru, ohrabriti strane ulagače, ustvrdivši da Moskva ne planira sveobuhvatnu reviziju privatizacija u zemlji. "Inzistiram na činjenici da su sva nagađanja o mogućim pripremama za reviziju privatizacija u Rusiji neutemeljena", kazao je Putin, otvarajući sajam na kojem je Rusija gostujuća zemlja. Sajam je otvorio zajedno s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom. Do izjave dolazi u trenutku kad se raspuštanje glavne ruske naftne kompanije Jukos, i ruskog preuzimanja njegove podružnice Juganskneftegaza krajem 2004. općenito smatra negativnim za ulagačko ozračje u Rusiji. Afera Jukos navela je na bojazan da bi proces revizije mogao zahvatiti druge tvrtke proizašle iz kontroverznih privatizacija s početka 1990.-ih u Rusiji. Ruski predsjednik iznio je u svojem govoru na otvaranju sajma spremnost ruskih vlasti da "stabiliziraju privatno vlasništvo", te naglasio da ruska vlada priprema zakon kojim bi se trebao smanjiti s deset na tri godine zakonski rok tijekom kojeg privatizacije mogu biti podvrgnute reviziji. "Strane investicije u Rusiji mogu dati važan doprinos uspješnom nastavku procesa reformi", kazao je sa svoje strane kancelar Schroeder.

VATIKAN

Kardinali Rimokatoličke crkve, koji će 18. travnja početi konklavu za izbor novog pape, u nedjelju su imali dan odmora i održali opći sastanak, a rimski vikar kardinal Camillo Ruini pozvao je u međuvremenu vjernike da ne budu nestrpljivi u očekivanju nasljednika Ivana Pavla II. U nedjelju popodne na još jednoj misi žalovanja, kardinal Ruini, predsjednik talijanske biskupske konferencije, zatražio je od vjernika da ne budu "uzalud i suviše ljudski znatiželjni da prije vremena doznaju" tko će biti nasljednik Ivana Pavla II. Ruini je u homiliji odao počast Ivanu Pavlu II., vidjevši u njegovom pogrebu simbol međunarodnog "jedinstva". "Pripremamo se da dočekamo u molitvi, povjerenju i ljubavi onoga kojeg će nam Bog dati" za novog rimskog biskupa, dodao je Ruini. Konklava će početi 18. travnja ali su se dotad kardinali odlučili na "medijsku šutnju" u vezi predstojeće konklave i sadržaja njihovih sastanaka.

BEOGRAD

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović u razgovoru za nedjeljno izdanje beogradske Politike izrazio je žaljenje što pokojni papa Ivan Pavao II. nije bio pozvan u posjet Srbiji i naglasio da se radilo o velikom propustu. "Smatram da je to bio veliki propust. Čega smo se bojali? Jesmo li mi Srbi, pravoslavci, toliko slabi da bi jedan papin posjet mogao uzdrmati našu pravoslavnu vjeru, našu crkvu i stavove srpskog naroda u smislu državnosti, kulture, vjerskog opredjeljenja?", kazao je mitropolit Jovan za beogradski list. Dodao je da je Ivan Pavao II. bio "karizmatska ličnost s dovoljno snage i hrabrosti da svima uputi određene poruke, uspijevajući da za tu svoju misiju pridobije široke mase ljudi svuda u svijetu". Mitropolit Jovan je također izrazio uvjerenje da će kardinali na konklavi znati izabrati novog papu "koji će biti dorastao vođenju Crkvu u vremenu koje dolazi".

OSLO

Norveški kralj Harald (68), kojemu je operirano srce 1. travnja, u nedjelju je podvrgnut zahvatu punktiranja tekućine koja mu se nakupila u srčanoj maramici, objavila je kraljevska palača. Kraljevi liječnici otkrili su "tekućinu koja se skupila u membrani oko njegova srca" nakon intervencije kojoj je podvrgnut početkom mjeseca, navodi se u priopćenju. Medicinska ekipa donijela je odluku o punktiranju jer "tekućina sprječava srce da vrši svoj posao", objasnio je glavni kirurg bolnice Ullevaal iz Osla. Princ prijestolonasljednik, 31-godišnji Haakon, vrši dužnost regenta i zamjenjuje oca tijekom oporavka. Kralju Haraldu 1. travnja je operativno liječena aortna stenoza i bilo je objavljeno da je postupak uspješno proveden i da se kralj oporavlja.

WEIMAR

Njemački kancelar Gerhard Schroeder u nedjelju je u Weimaru na svečanom obilježavanju 60. godišnjice oslobođenja nacističkog koncentracijskog logora Buchenwalad naglasio da je sjećanje na zločine nacionalsocijalizma trajna moralna obveza Njemačke. "Sjećanje na razdoblje nacional-socijalizma, rat, genocid i zločine dio su našeg nacionalnog identiteta. To je stalna moralna odgovornost", rekao je socijal-demokratski kancelar pred 550 bivših zatvorenika tog logora u kojem je ubijeno 56.000 ljudi. "Mi ne želimo i nećemo dozvoliti da nepravda i nasilje, antisemitizam, rasizam i mržnja prema strancima jednog dana ponovno imaju dobiju šansu", dodao je Schroeder. Predsjednik gornjeg doma Njemačkog parlamenta Bundesrata Dieter Althaus, pozvao je na više pozornosti prema desničarskom ekstremizmu. "Moramo se više potruditi i reći više od 'nikada više'", rekao je.

PEKING

Japan mora više učiniti da zaliječi osjećaje kineskog naroda, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova nakon dvodnevnih anti-japanskih prosvjeda, dodavši da za aktualno stanje u odnosima Kine i Japana nije kriva Kina. Prosvjedi više tisuća Kineza posljednja su erupcija nezadovoljstva japanskim, kako kažu Kinezi, 'brisanjem ruku' s kineskih žrtava u II svjetskom ratu, zbog čega traže i hitno zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a. "Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Qin Gang izjavio je da odgovornost za aktualno stanje u kinesko-japanskim odnosima ne leži na Kini", objavila je kineska novinska agencija Xinhua. "Japan mora prihvatiti iskreni stav i prikladne načine u postupanju s osnovnim principijelnim pitanjima koja se tiču osječaja kineskog naroda. Japanci moraju učiniti više stvari koje pridonose jačanju međusobnog povjerenja i održavanja odnosa između dviju država, umjesto da čini suprotno", stoji u agencijskom izvješću. Anti-japanski prosvjedi počeli su u utorak kada je Japan odobrio objavu školskih udžbenika za koje Peking smatra da minimaliziraju ratne zločine japanske carske vojske tijekom kolonizacije dijela Azije od 1931. do 1945.

LONDON

Britanski premijer Tony Blair dobio je u nedjelju različite poruke iz dvije ankete koje su među građanima provele listovi "Daily Mirror" i "Daily Telegraph" - prva daje vladajućoj Laburističkoj stranci veću prednost pred oporbenom Konzervativnom strankom, dok druga pokazuje da su stranke izjednačene u potpori koji uživaju u biračkom tijelu pred izbore 5. svibnja. Prema anketi koju je proveo "Daily Mirror", za Blairovove Laburiste glasovalo bi 38 posto birača, što je za pet posto više nego što imaju Konzervativci (33 posto), dok Liberalni Demokrati imaju 22 posto. Takav rezultat, kažu u tom listu, omogućio bi Blairu treći mandat na izborima, ali bi se većina koju njegova stranka ima u Donjem domu parlamenta sa 161 smanjila na 100 zastupnika. Anketa "Daily Telegrapha", pak, pokazuje da Laburisti, kao i prošlog mjeseca, imaju potporu 36 posto birača, samo jedan posto više od Konzervativaca, dok su Liberalni Demokrati pali na 20 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙