FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sojuz poletio s kozmodroma Bajkonur

Međunarodnusvemirsku postaju (ISS) s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu.
BAJKONUR, Kazahstan, 15. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Ruska raketa Sojuz s novom posadom - Rus Sergej Krikaljov, Amerikanac John Philips i Talijan Roberto Vittori, poletjela je u petak na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Krikaljov i Philips će ostati šest mjeseci na postaji, a Vittori će se vratiti na Zemlju za deset dana, zajedno s dosadašnjom posadom koju čine Saližan Šaripov i Leroy Chiao, koji su na ISS-u od listopada.

"Polijetanje je bilo potpuno uspješno", rekao je novinarima Anatolij Perminov, čelnik Ruske svemirske agencije Roskosmos.

Rusija šalje misije na postaju na manjoj raketi otkad je američka raketa Columbia eksplodirala iznad Teksasa u veljači 2003., pri čemu je poginulo svih sedam astronauta.

Nova posada trebala bi na Međunarodnoj svemirskoj postaji za mjesec dana dočekati Discovery, čime će on biti prva američka svemirska letjelica koja će doći na postaju nakon tragedije Columbije.

Desetak minuta nakon polijetanja Sojuza, kapsula s posadom odvojila se od rakete i započela samostalan let prema ISS-u. Očekuje se da će na njega pristati u nedjelju ujutro.

Astronaut Roberto Vittori, koji je rekao da bi na svemirsku postaju volio ponijeti talijansku hranu i malo vina, ponio je sa sobom kopiju europskog ustava, ključnog dokumenta Europske unije čija je ratifikacija u tijeku u zemljama članicama, a da bi stupio na snagu potrebno je da ga prihvati svih 25 zemalja EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙