FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Astronauti ISS-a će jesti talijansku kuhinju u svemiru

BAJKONUR, 14. travnja 2005. (Hina/AFP) - Nova ekipa Međunarodnesvemirske stanice (ISS) ponijet će u svemir talijanske specijalitete,naveo je talijanski astronaut Roberto Vittori.
BAJKONUR, 14. travnja 2005. (Hina/AFP) - Nova ekipa Međunarodne svemirske stanice (ISS) ponijet će u svemir talijanske specijalitete, naveo je talijanski astronaut Roberto Vittori.

"Jedna od osobitosti ove misije je što ćemo ponijeti talijansku hranu, tradicionalne proizvode regije Lazio kako bi unijeli mirise Italije u Međunarodnu svemirsku stanicu", objasnio je Vittori na konferenciji za novinare u Bajkonuru u Kazahstanu, od kuda posada kreće u petak.

Na jelovniku će biti pecorino della Sabina (tradicionalni ovčiji sir područja Sabina), keksi iz Sant-Anselma, mandolat iz Monti Cimini (kolač od badema), suhi keksi od lješnjaka i eukaliptusov med, objasnio je Franco Bonacina, djelatnik komunikacija Europske svemirske agencije (ESA).

"Radi se o znanstvenom istraživanju. Astronauti će kušati ta jela i odgovoriti na upitnik", precizirao je Bonacina,.

Astronauti koji dugo borave u svemiru često se žale na jednoličnu prehranu tijekom leta.

Istraživanju je svrha obogatiti jelovnik i provjeriti da određeno jelo ne gubi okus i hranljivost u bestežinskom stanju.

Talijanski znanstvenici tvrtke Arsial koji su pripremili istraživanje drže da će "konzumirana tradicionalna jela podsjetiti astronaute na rodni kraj i stvoriti pozitivne emocije" što će popraviti ozračje na ISS-u.

Roberto Vittori i ostali članovi posade, Rus Sergej Krikalev i Amerikanac John Phillips poletjet će u petak u 1,46 po srednjoeuropskom vremenu na svemirskom brodu Sojuz TMA-6 prema ISS-u s kojim će se spojiti u nedjelju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙