FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Postignut dogovor o sudjelovanju Via Donaua u CRUP-u

ZAGREB, 15. travnja 2005. (Hina) - Austrijsko društvo za upravljanjevodenim prometnicama Via Donau ući će u vlasničku strukturu hrvatskogCentra za razvoj unutarnje plovidbe (CRUP) u manjinskom udjelu od25-33 posto, doznaje se iz Ministarstva mora, turizma, prometa irazvitka.
ZAGREB, 15. travnja 2005. (Hina) - Austrijsko društvo za upravljanje vodenim prometnicama Via Donau ući će u vlasničku strukturu hrvatskog Centra za razvoj unutarnje plovidbe (CRUP) u manjinskom udjelu od 25-33 posto, doznaje se iz Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.

Dogovoreno je to početkom ovog tjedna u Beču, na sastanku austrijskog državnog tajnika za promet Helmuta Kukačke i dvojice hrvatskih državnih tajnika - za more Branka Bačića i za promet Dražena Bregleca. Na sastanku se razgovaralo o unutarnjoj plovidbi, suradnji austrijske razvojne agencije Via Donau i CRUP-a, zračnom prometu te cestovnom i željezničkom prometu.

Načelno je dogovoreno čvršće povezivanje i koordinacija austrijskih i hrvatskih institucija zaduženih za unutarnju plovidbu, uključujući tehničku i stručnu pomoć, razmjenu stručnjaka, prijenos znanja i tehnologije. Dogovorena je i koordinacija aktivnosti na zajedničkim projektima te uključivanje hrvatskih partnera u europske projekte (unutarnji plovni putovi, razvoj luka, twinning). Također je dogovoren obavezan nastavak rada na hrvatskim projektima za razvoj riječnih informacijskih službi (CRORIS, D4D), te ulazak austrijske agencije Via Donau u vlasničku strukturu hrvatskog Centra za razvoj unutarnje plovidbe.

Hrvatska strana u potpunosti podržava osnivanje bilateralne stručne skupine koja bi pripremila zajednički dokument kojim bi se konkretizirala načelno dogovorena suradnja, ističu iz resornog ministarstva.

Centar za razvoj unutarnje plovidbe (CRUP) razvojna je agencija koja se bavi konzaltingom, te razvojem inteligentnih transportnih rješenja, a svojim je radom usmjerena na razvoj i modernizaciju unutarnje plovidbe u Hrvatskoj. Većinski vlasnik je država indirektno kroz četiri lučke uprave - Vukovar, Osijek, Sisak, Slavonski Brod - i ima 65 posto udjela. Ukupno ima 10 vlasnika, među kojima su osječka i vukovarska luka, te Dunavski LLoyd.

Član uprave CRUP-a Damir Obad izjavio je za Hinu da bi se ulazak austrijskog društva obavio dokapitalizacijom, a da postoji i mogućnost da se dokapitalizacija obavi putem lučkih uprava.

Značilo bi to i širenje austrijskog informacijskog sustava za brodski promet DoRIS, a hrvatskoj bi pak strani tim povezivanjem trebao biti olakšan pristup EU-ovim fondovima za izgradnju vodene prometnice na Dunavu, naglašava se.

"Dunav se kao vodena prometnica ne može razvijati samo iz Beča", naglasio je Manfred Seitz iz Via Donaua. Sudjelovanje austrijske strane bit će ponajprije simbolično, uz troškove od "nekoliko tisuća eura", dodaje Seitz.

Austrijski i hrvatski dužnosnici postigli su dogovor i o uspostavi nove linije za prijevoz robe između austrijskih i hrvatskih luka. Cilj je osigurati visoke standarde zaštite okoliša u uvjetima jačanja prometa u dunavskom koridoru, naglasio je Kukačka.

Sljedeće će godine u Beču biti održan i stručni sastanak predstavnika EU-a i svih podunavskih država.

(Hina) xnz/xgple ydb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙