FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Počeo posljednji dan Crans Montana Foruma

ZAGREB, 15. travnja 2005. (Hina) - Pravna država kao temelj slobode idemokracije, te Hrvatska u procesu europskog proširenja bit će temekoje će u petak dominirati trećim i posljednjim danom Crans MontanaForuma u Zagrebu.
ZAGREB, 15. travnja 2005. (Hina) - Pravna država kao temelj slobode i demokracije, te Hrvatska u procesu europskog proširenja bit će teme koje će u petak dominirati trećim i posljednjim danom Crans Montana Foruma u Zagrebu.

Plenarna sjednica o Hrvatskoj u procesu europskog proširenja obuhvatit će razne aspekte, od jačanja demokracije i gospodarskog razvoja, preko doprinosa stabilnosti i napretku regije do poboljšanja ozračja za ulaganja.

Među govornicima na toj sjednici bit će glavni hrvatski pregovarač s Europskom unijom Vladimir Drobnjak i posebni koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu Erhard Busek, koji će sudjelovati i u radu sjednice o nužnosti funkcioniranja pravne države.

Uz niz gospodarskih područja, kojima je posvećen veći dio rada trećeg dana skupa, na rasporedu je i borba protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma kao načina za postizanje djelotvorne i pravedne međunarodne suradnje. Na toj bi se sjednici, kojom završava Crans Montana Forum, sudionicima trebali obratiti ministrica pravosuđa RH Vesna Škare-Ožbolt i bivši Glavni tajnik Vijeća Europe Walter Schwimmer.

U četvrtak, drugog dana Crans Montana Foruma, hrvatski premijer Ivo Sanader izrazio je uvjerenje da će Hrvatska 2009. sudjelovati na izborima za europski parlament.

"Uvjeren sam da ćemo pregovore započeti prije kraja luksemburškog predsjedanja Unijom...a da ćemo na europskim izborima sudjelovati 2009. godine", rekao je hrvatski premijer na plenarnom zasjedanju posvećenom proširenju Europe.

"Što prije uđe Hrvatska prije će ući i naši susjedi", dodao je i zaključio da "Europska unija neće biti cjelovita bez zemalja jugoistočne Europe".

Direktor Opće uprave Europske komisije za proširenje i vođa pregovaračkog tima EU za Hrvatsku Fabrizio Barbaso suglasio se sa Sanaderom, kojeg je nazvao "istinskim Europljaninom", oko potrebe nastavka procesa proširenja u koji moraju biti uključene zemlje regije.

"Lopta je na vašoj polovici terena", kazao je Barbaso i poručio da "čim Hrvatska bude spremna (za pridruženje), i EU će biti spreman".

Budućnost jugoistočne Europe uvelike ovisi o procesu širenja Sjevernoatlantskog saveza, a Hrvatska kao njegova buduća članica maksimalno će se založiti da doprinese sigurnosti i stabilnosti jugoistočnog krila NATO-a, rekla je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović. "Budućnost europskog jugoistoka uvelike ovisi o procesu širenja NATO-a, a Hrvatska kao buduća članica maksimalno će se založiti da, učinkovitije nego što to može sada, doprinese stabilnosti i sigurnosti jugoistočnog krila Saveza", rekla je ministrica na plenarnoj sjednici pod nazivom "Budućnost transatlantskih odnosa, EU, NATO i kolektivna sigurnost".

Prema njezinim riječima, NATO predstavlja kamen temeljac zajedničke sigurnosti i transatlantskih odnosa, odnosa koji, kako je istaknula, "nemaju alternativu". "Upravo zahvaljujući transatlantskim odnosima Europa je slobodna, ujedinjena i uživa mir, a najveće jamstvo da tako i ostane je NATO", rekla je ministrica.

Glavni hrvatski pregovarač s EU-om Vladimir Drobnjak na istoj je plenarnoj sjednici izjavio kako je strah hrvatske javnosti od članstva u Europskoj uniji razumljiv "jer je čovjeku prirodno da se boji nepoznatoga, ali Hrvatska točno zna kamo ide i što je tamo očekuje".

Napomenuo je kako je prva obljetnica posljednjeg proširenja Unije "odlična prilika za procjenu učinka proširenja na deset novih članica i za predstavljanje te procjene javnosti". "Time će pitanje - 'Je li to bilo vrijedno truda' - dobiti jedini mogući odgovor - 'Da, bilo je'", kazao je Drobnjak.

"Idealno bi bilo kad bih svih pet zemalja regije ušlo u EU zajedno jer bi se EU mogla potpuno posvetiti ovom području, ali to u stvarnosti nije moguće", rekao je direktor Odjela za europske integracije španjolske vlade i novi šef misije OESS-a u Hrvatskoj Jorge Fuentes Monzonis-Villalonga.

Zemlje regije morat će Uniji pristupati u nizu, a prva je na redu Hrvatska, ocijenio je španjolski diplomat, koji od 1. svibnja preuzima položaj prvog čovjeka Misije OESS-a u Hrvatskoj.

"Moje osobno uvjerenje jest da će pregovori Hrvatske i Unije početi ove godine i da će Hrvatska punopravnom članicom biti 2008. ili 2009.", rekao je Monzonis -Villalonga, izrazivši uvjerenje kako bi i ostale četiri zemlje regije članicama Unije mogle postati unutar pet godina nakon Hrvatske.

Makedonski premijer Vlado Bučkovski naglasio je kako se njegova zemlja zalaže za stabilnost i napredak regije kao dijela jedinstvenog europskog prostora i izrazio punu potporu članstvu u Uniji Bugarske i Rumunjske, što u Makedoniji smatraju realnošću. Ocijenio je kako to otvara prostor i mogućnost za ulazak u EU i drugih zemalja koje ispunjavanju kopenhaške kriterije.

"Mi slijedimo primjer i iskustva Hrvatske te cijenimo ustrajnost Turske u nastojanjima da započne pregovore" rekao je Bučkovski.

Crans Montana Forum, koji se prvi put od utemeljenja 1989. održava u jednoj od zemalja jugoistočne Europe, okupio je pod općim naslovom "Europske perspektive i regionalna suradnja" u Zagrebu oko 400 gospodarstvenika i političara iz 20-ak zemalja. Osnivač i predsjedatelj Foruma Jean-Paul Carteron Zagreb je opisao "idealnim mjestom za održavanje Foruma zato što je pred Unijom širenje na zemlje europskog jugoistoka".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙