FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Po Izvješću "More, priobalje, ribarstvo i marikultura" hrvatsko more u jako dobrom stanju

ZAGREB, 21. ožujka 2005. (Hina) - Prvo tiskano izvješće Agencije zazaštitu okoliša "More, priobalje, ribarstvo i marikultura 1996.-2003."koje je danas predstavljeno u Zagrebu pokazuje da je hrvatsko more ujako dobrom stanju.
ZAGREB, 21. ožujka 2005. (Hina) - Prvo tiskano izvješće Agencije za zaštitu okoliša "More, priobalje, ribarstvo i marikultura 1996.-2003." koje je danas predstavljeno u Zagrebu pokazuje da je hrvatsko more u jako dobrom stanju.

"Problemi koji se pojavljuju nisu izuzetak za naše more. Nastali su uslijed povećanog pritiska na more - zbog turizma, lokalnog stanovništva u većim gradovima, ispuštanja otpadnih voda, ispiranja s poljoprivrednih površina", rekla je predstavljajući Izvješće, Anica Juren iz Agencije za zaštitu okoliša.

Predstavljanje je upriličeno u povodu Svjetskog dana voda, 22. ožujka.

Navela je da su u Izvješću označene tzv. "vruće točke Jadrana", gdje bi svakako trebalo poduzeti zaštitne mjere. U svakoj županiji je jedno do dva takva mjesta no, navela je, situacija nije kritična. To su uglavnom zatvorena područja, gdje je cirkuliranje mora i struja malo, a postoji veći pritisak stanovništva, pa u ljetnim mjesecima dolazi do cvjetanja mora i nekih drugih pokazatelja, rekla je Juren.

Izvješćem "More, priobalje, ribarstvo i marikultura 1996.-2003." Agencija za zaštitu okoliša namjerava Vladi i Hrvatskom saboru osigurati informacije potrebne za djelotvorno provođenje politike zaštite okoliša. Također želi javnosti osigurati pristup informacijama o okolišu te olakšati razmjenu podataka, rekla je ravnateljica Agencije za zaštitu okoliša Savka Kučar Dragičević.

Izvješćem Agencija započinje s izdavanjem redovitih godišnjih publikacija o stanju, opterećenosti i trendovima prema pojedinim tematskim cjelinama - zraku, tlu, kopnenim vodama, moru, biološkoj raznolikosti, postupanju otpadom, prometu. Za izračun 21 indikatora koji su prikazani u prvom izvješću bilo je potrebno prikupiti i obraditi tisuće podataka, rezultata mjerenja i istraživanja, rekla je Kučar-Dragičević. Navela je da je praćenje stanja okoliša indikatorima novijeg datuma i u okvirima Europske unije i preporuka Europske agencije za zaštitu okoliša (EEA).

Nakon predstavljanja Izvješća, deset učenika viših razreda osnovnih škola dobilo je nagrade, a deset pohvale za natjecanje u likovnim radovima na temu "Voda", koje je provela Agencija u suradnji sa "Školskom knjigom" i časopisom "Modra lasta".

Naslovnica Izvješća je nagrađeni likovni rad djevojčice Johane Palić iz Osnovne škole Rovišće, a prikazuje delfine u našem Jadranskom moru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙