FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ugovori za provedbu projekata vezanih za uštede energije

ZAGREB, 14. travnja 2005. (Hina) - Fond za zaštitu okoliša i energetskuučinkovitost potpisao je danas ugovore, ukupne vrijednosti 1,8milijuna kuna, sa deset fakulteta ili institucija za provođenjeenergetskih audita, te organiziranje demonstracijskih aktivnosti izpodručja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora.
ZAGREB, 14. travnja 2005. (Hina) - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisao je danas ugovore, ukupne vrijednosti 1,8 milijuna kuna, sa deset fakulteta ili institucija za provođenje energetskih audita, te organiziranje demonstracijskih aktivnosti iz područja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora.

Temeljem tih ugovora tako će se primjerice u tvrtkama kao što Našičecement, Petrokemija, Đuro Đaković-Montaža, T-HT, Kraš, Varteks, umaški Istraturist, hoteli Baška Voda ili Peradarska farma Rosulje provesti projekt energetskih audita kojima je cilj identificirati stvarnu potrošnju i predložiti provedive mjere uštede energije.

Praksa je pokazala da se provođenjem energetskih audita postiže ušteda energije od 10 do 15 posto, što uz današnje cijene goriva nije zanemarivo, istaknuo je predsjednik Fonda Vlatko Mladineo.

Ovo je tek prvi korak, nakon provedbe ovih projekta slijede konkretna ulaganja kako bi se preporuke iz audita što prije provele, naglasio je Mladineo.

Fond će ove godine u razne projekte uložiti ukupno 77 milijuna kuna, a Mladineo i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić posebno ističu kako je važno da se kroz takve projekte sredstva koja Fond prikuplja od naknada onečišćivača okoliša vrate u gospodarstvo.

Ministar Vukelić najavio je da će se u strategiji gospodarenja otpadom, koja se priprema, posebna pažnja posvetiti i recikliranju otpada, što uz zaštitu okoliša ima i gospodarske učinke, te potiče zapošljavanje. Kao primjer naveo je Njemačku gdje se, kaže, reciklira oko 90 posto pet ambalaže.

Mladineo je pak najavio da će Fond uskoro objaviti natječaj za ulaganja u smanjenje štetnih emisija u okoliš, a krajem ljeta i za ulaganja u čistiji transport i održivu gradnju.

Ugovori o provođenju energetskih audita potpisani su sa devet institucija - Energetskim institutom Hrvoje Požar, zagrebačkim Fakultetom strojarstva i brodogradnje i Fakultetom elektrotehnike i računarstva, Brodarskim institutom, te tvrtkama Ekonerg, Enerkon, Bo-Ber, Daljinsko upravljanje i Elma Kurtalj.

Provest će se ukupno 37 audita, u vrijednosti 1,5 milijuna kuna, a uz navedene bit će obuhvaćene i tvrtke iz metalne, tekstilne industrije, poljoprivrede.

Ugovori o demonstracijskim aktivnostima iz područja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora potpisani su sa Institutom Hrvoje Požar, Brodarskim institutom, splitskim Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje i tvrtkom Enerkon.

Planirana je organizacija ukupno 47 demonstracijskih aktivnosti, kao npr. o energetskoj učinkovitosti zgrada, ukupne vrijednosti 317,7 tisuća kuna.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost započeo je s radom početkom 2004. i do sada je realizirao niz projekata vezanih uz sanaciju odlagališta i gospodarenje otpadom.

Programom Fonda za razdoblje 2005.-2008. predviđeno je u razne projekte uložiti oko 500 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Radit će se i na razradi mogućnosti korištenja sredstava predpristupnih fondova EU, suradnje s međunarodnih financijskim institucijama, najavio je Mladineo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙