FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WTO na pragu prve "konklave" za odabir predsjednika

ŽENEVA, 14. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Svjetska trgovinskaorganizacija (WTO) počela je sužavati broj kandidata za čelnika teorganizacije a nekoliko diplomata izjavilo je da najviše izgleda zaispadanje iz utrke imaju kandidati iz Brazila i s Mauricijusa.
ŽENEVA, 14. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Svjetska trgovinska organizacija (WTO) počela je sužavati broj kandidata za čelnika te organizacije a nekoliko diplomata izjavilo je da najviše izgleda za ispadanje iz utrke imaju kandidati iz Brazila i s Mauricijusa.

Trojice veleposlanika pri WTO-u na čelu s predsjednikom Glavnog vijeća, izvršnog tijela te organizacije, moraju odlučiti koji je od četvorice kandidata dobio najmanju potporu nakon prvog kruga konzultacija završenog u srijedu.

Za dužnost predsjednika koji je utjecajan ali nema veliku izravnu moć natječu se bivši povjerenik EU-a za trgovinu Pascal Lamy, bivši izaslanik Urugvaja pri WTO-u Carlos Perez del Castillo, aktualni brazilski veleposlanik Luiz Felipe Seixas Correa i ministar vanjskih poslova Mauricijusa Jaya Krishna Cuttaree.

Predsjedateljica Glavnog vijeća kenijska veleposlanica Amina Mohamed izjavio je da trojac prije donošenja odluke namjerava dan ili dva razmatrati stavove izražene u razgovorima s doslovno svih 148 izaslanika pri WTO-u.

"Još nismo počeli razmišljati o tome", odgovorila je Amina Mohamed na pitanje hoće li biti teško utvrditi koji od četvorice kandidata ima najslabiju potporu. "Sada ćemo morati održati našu konklavu", dodala je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙