FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HBOR i USAID partneri u poticanju poduzetništva

ZAGREB, 14. travnja 2005. (Hina) - Hrvatska banka za obnovu i razvoj(HBOR) i Američka agencija za međunarodni razvoj - USAID potpisali sudanas svoj prvi sporazum i to o partnerstvu za tehničku potporurazvoju malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj, čime se HBORuključio u projekt te agencije "Poduzetna Hrvatska".
ZAGREB, 14. travnja 2005. (Hina) - Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) i Američka agencija za međunarodni razvoj - USAID potpisali su danas svoj prvi sporazum i to o partnerstvu za tehničku potporu razvoju malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj, čime se HBOR uključio u projekt te agencije "Poduzetna Hrvatska".

Sporazum su danas u HBOR-u potpisali predsjednik njezine Uprave Anton Kovačev i direktor misije USAID-a u Hrvatskoj William Jeffers.

Cilj toga sporazuma je, kako su istaknuli, razvoj i unapređenje modela rangiranja kreditne sposobnosti prilikom ocjenjivanja kreditnih zahtjeva malih i srednjih poduzetnika.

Osim toga, USAID-ovi će stručnjaci HBOR-u pružiti savjetodavnu pomoć u unapređenju kreditnih programa i ostalih proizvoda, kako bi još više pridonijeli razvoju i povećanju konkurentnosti hrvatskog poduzetništva.

Kovačev je naglasio da će putem toga HBOR od sada moći još više pružiti tehničku i savjetodavnu potporu poduzetnicima, posebno pri prelasku malih u srednje poduzetnike. Pokazalo se, napominje Kovačev, da je upravo taj prijelaz u hrvatskom poduzetništvu težak, jer zahtjeva dodatno angažiranje financijskih, marketinških i drugih stručnjaka, za koje često mali poduzetnici nemaju dovoljno ni znanja ni sredstava.

Kovačev je dodao i da je HBOR do sada za razvoj i kreditiranje toga segmenta odobrio oko 2,5 milijarde kuna, a očekuje da će snažnijoj potpori poduzetništvu pridonijeti i otvaranje novih područnih ureda do kraja ove godine u Gospiću, Dubrovniku i Rijeci. Osim tih ureda HBOR već ima otvorene urede u Puli, Splitu i Osijeku.

Iako do sada nisu potpisivali nikakve ugovore i sporazume s USAID-om HBOR je, po riječima Kovačeva, s njima intenzivno surađivao te je dio njihovih iskustava ugrađen i u 10 HBOR-ovih kreditnih programa za malo i srednje poduzetništvo.

Naglasio je i da će rezultat toga sporazuma biti i organiziranje zajedničke konferencije krajem travnja u Bjelovaru s predstavnicima hrvatskih poslovnih zona i poduzetničkih centara. Ta će konferencija, kaže Kovačev, zapravo biti priprema za veliku jesensku konferenciju na koje će pozvati i strane investitore zainteresirane za malo i srednje poduzetništvo.

Šef Misije USAID-a Jeffers je pak istaknuo da je malo i srednje poduzetništvo najjača snaga za napredak hrvatskog gospodarstva te je stoga i pokrenut projekt "Poduzetna Hrvatska". U sklopu njega će USAID do 2008. za tehničku i konzultantsku pomoć u području malog i srednjeg poduzetništva izdvojiti 20 milijuna američkih dolara.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙