FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski sabor donio Deklaraciju o antifašizmu

ZAGREB, 13. travnja 2005. (Hina) - Deklaracijom o antifašizmu, koju jeprihvatio u srijedu, Hrvatski sabor potvrdio je antifašističkudemokratsku utemeljenost i opredjeljenost Hrvatske, te dubokuprivrženost vrijednostima suvremene demokracije.
ZAGREB, 13. travnja 2005. (Hina) - Deklaracijom o antifašizmu, koju je prihvatio u srijedu, Hrvatski sabor potvrdio je antifašističku demokratsku utemeljenost i opredjeljenost Hrvatske, te duboku privrženost vrijednostima suvremene demokracije.

Za Deklaraciju oko koje su se usuglasili svi zastupnički klubovi osim HSP-ova, koji je imao vlastitu, glasovao je 91 zastupnik, dva su bila protiv i osam suzdržanih.

Deklaracijom Sabor potvrđuje da su temeljne vrijednosti antifašizma jednoznačno prihvaćene u Hrvatskoj, poziva na njihovu trajnu afirmaciju i njegovanje te zaštitu i očuvanje stečevina antifašizma.

Državna tijela i javne institucije poziva na objektivno, cjelovito i nepristrano sagledavanje povijesnog razdoblja Drugog svjetskog rata i antifašizma u Hrvatskoj, ne izjednačavajući antifašistički pokret s ideologijom komunizma.

Državna tijela poziva da zakonskim sredstvima i djelatnošću čuvaju i unaprjeđuju antifašističke stečevine, vrijednosti i opredjeljenja hrvatskog društva i države, te rade na očuvanju dostojanstva i skrbi nad sudionicima antifašističke borbe i na očuvanju antifašističke spomeničke baštine.

Upravo je ta odredba, po kojoj se HSP-ova deklaracija razlikuje od prihvaćene, bila razlogom zbog kojega su za pravašku deklaraciju, uz same pravaše, glasovali i HDZ-ovci Branimir Glavaš, Vladimir Šišljagić, Ivan Drmić i Željko Krapljan te neovisni Ivo Lončar.

Glavaš je novinarima pojasnio da se "protivi provlačenju teze kojom se na mala vrata pokušava zaštititi kasta povlaštenih, nastala nakon 1945., odnosno završetka Drugoga svjetskog rata".

O spomeničkoj baštini, smatra, trebala bi odlučiti struka jer u postavljanju spomenika NOB-a nije bilo mjere, a spomenici su nicali bez ikakvih kriterija.

Iako je bilo izvjesno da će pravaška deklaracija teško 'proći', Ante Đapić (HSP) ustrajao je na glasovanju, poručujući da HSP time deklarira privrženost antifašističkim vrijednostima.

Činjenicu da je HSP predložio takvu deklaraciju Damir Kajin (IDS) pred novinarima je nazvao povijesnim trenutkom.

HSP je, tvrdi, time osudio sama sebe iz vremena kad su u stranačkim prostorijama isticali slike Ante Pavelića i pozdravljali fašističkim pozdravom.

Za pravašku deklaraciju glasovalo je 12 zastupnika, protiv je bio 51, a suzdržano 38.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙