FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dani hrvatskog filma u SAD

WASHINGTON/LOS ANGELES,3. travnja(Hina) - Amerikanci i predstavniciameričke filmske industrije imaju prigodu vidjeti dostignuća hrvatskekinematografije na Danima hrvatskog filma koji se od 1. do 7. travnjaodržavaju u Los Angelesu i Santa Monici.
WASHINGTON/LOS ANGELES,3. travnja(Hina) - Amerikanci i predstavnici američke filmske industrije imaju prigodu vidjeti dostignuća hrvatske kinematografije na Danima hrvatskog filma koji se od 1. do 7. travnja održavaju u Los Angelesu i Santa Monici.

Dani hrvatskog filma otvoreni su u petak navečer filmom "Konjanik" Branka Ivande u prestižnom kino teatru "Egyptian Theatre" u Hollywoodu.

Nakon prikazivanja filma pred oko 400 gledatelja na njihova pitanja odgovarali su redatelj Ivanda i glavna glumica Zrinka Cvitešić.

Otvarajući Dane hrvatskog filma nazočne predstavnike američke filmske industrije, turističke djelatnike, predstavnike konzularnog zbora u Los Angelesu i američke Hrvate pozdravila je hrvatska generalna konzulica u Los Angelesu Sanja Bujas-Juraga.

"Cijeli ovaj zajednički hrvatsko-američki projekt osmišljen je kao prigoda za upoznavanje američkog gledateljstva s hrvatskom kinematografijom, poticaj Amerikancima da snimaju filmove u Hrvatskoj i možda otkupe hrvatske filmove za prikazivanje u Sjedinjenim Državama", rekla je Bujas-Juraga Hini u Washingtonu.

Organizatori ovog filmskog događaja su Američka kinoteka, CAMEO- udruga filmskih radnika američkih Hrvata i hrvatski generalni konzulat u Los Angelesu. Glavni pokrovitelj je hrvatsko Ministarstvo kulture uz Hrvatsku turističku zajednicu, rekla je Bujas-Juraga.

Posebni gost Dana hrvatskog filma je Branko Lustig, jedno od najvećih imena hrvatske filmske industrije koji je kao producent napravio izvanrednu karijeru i u Sjedinjenim Državama dobivši dva oskara za filmove "Schindlerova lista" i "Gladijator".

Lustig je uz pomoć video snimaka ukazao nazočnima na izvanredne ljepote Hrvatske i mogućnosti hrvatske filmske industrije koje stoje na raspolaganju inozemnim filmašima za snimanje filmova.

Podsjetivši kako su u Hrvatskoj već snimljeni poznati filmovi kao što su "Limeni bubanj", "Vjetrovi rata" i "Sofijin izbor" pozvao je američke filmske radnike da se ponovno okrenu Hrvatskoj za ostvarenje svojih filmskih projekata, kazala je Bujas-Juraga.

Nakon otvaranja Dana hrvatskog filma u Los Angelesu ostali filmovi u sklopu retrospektive hrvatskoga filma bit će prikazani u Santa Monici u kinodvorani "Aero Theatre".

U subotu su na programu filmovi "Događaj" Vatroslava Mimice i "Duga mračna noć" Antuna Vrdoljaka. Svoju nazočnost projekciji Vrdoljakova filma najavio je i hrvatsko-američki glumac Goran Višnjić koji u njemu igra glavnu ulogu, a u SAD-u kao i Hrvatskoj je najpoznatiji po američkoj televizijskoj seriji Hitna služba.

Do kraja retrospektive bit će prikazani i animirani filmovi Zagreb filma, "Rondo" Zvonimira Berkovića, "Lisice" Krste Papića, "Deveti krug" Franca Štiglica, "Ta divna splitska noć" Arsena Antona Ostojića i "Kraljica noći" Branka Schmidta.

Projekciji Ostojećiva filma u četvrtak će nazočiti i Tom Labonge, vijećnik Los Angelesa, grada prijatelja hrvatskog Splita.

Predstavljanju hrvatskog filma u Hollywoodu prisustvovat će i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Neven Jurica.

Ovaj fimski događaj bio je u petak prigoda i za Nenu Komaricu, direktoricu predstavništva Hrvatske turističke zajednice u New Yorku, da govori o turističkim atrakcijama Hrvatske. Ona je podsjetila da je poznati američki izdavač turističkih vodiča Lonely Planet proglasio Hrvatsku za najbolju turističku destinaciju za 2005.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙