FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDZ: Revizija potvrđuje da je bivša vlast loše upravljala financijama

ZAGREB,13. travnja 2005.(Hina) - Klub HDZ-a u Hrvatskom saboru ocijenioje danas da nalazi državne revizije za 2003., zadnju godinu mandatakoalicijske vlasti, potvrđuju da je ta vlast loše upravljala državnimfinancijama.
ZAGREB,13. travnja 2005.(Hina) - Klub HDZ-a u Hrvatskom saboru ocijenio je danas da nalazi državne revizije za 2003., zadnju godinu mandata koalicijske vlasti, potvrđuju da je ta vlast loše upravljala državnim financijama.

Oporbeni klubovi traže pak od mjerodavnih tijela da reagiraju na nalaze revizije da ne bi - kako su rekli - ostali mrtvo slovo na papiru.

Brojne nepravilnosti koje je našla revizija, navode u HDZ-u, samo potvrđuju njihove ocjene da je bivša vlast proračunski deficit za 2003. pokazala manjim nego je stvarno bio.

Šime Prtenjača (HDZ) rekao je kako je bivša Vlada lošim evidentiranjem troškova dodatno zaduživala državu.

"Kod tako loših evidencija i nereda u javnim financijama nije moguće voditi gospodarski ispravnu politiku. Sve je to pridonijelo da se iskaže drukčiji manjak od stvarnog", dodao je Prtenjača.

Zastupnici SDP-a nisu se složili s tom ocjenom, ustvrdivši da vladajući HDZ "traži izgovor za loše upravljanje državom".

Tako je zastupnica Dragica Zgrebec (SDP) ocijenila da "Vlada ništa ne čini da ukloni nepravilnosti koje se ponavljaju". Ne slaže se ni s Vladinim prijedlogom da saborski zastupnici izvješće Državne revizije samo prime na znanje a da ga ne prihvate.

Znači li to da Vlada ne će ništa učiniti da ispravi nepravilnosti, upitala je Zgrebec.

Damir Kajin (IDS) kazao je pak da su "sva izvješća (Državne revizije) poput svete vodice" te, kako je rekao, "sve se svede na traženje da se nepravilnosti uklone, izvješće uputi državnom odvjetništvu, a onda nikomu ništa".

Zastupnik HSP-a Miroslav Rožić kazao je kako bi revizijski nalazi trebali biti temelj rada policije, državnog odvjetništva i drugih pravosudnih tijela, a ne da se sve snage usmjere u hajku na jednog čovjeka (generala Antu Gotovinu).

Rožić je upozorio na više nepravilnosti u trošenju državnog novca 2003., posebno u ministarstvima obnove i gospodarstva (iz bivše Vlade). Tako je, navodi, Agencija za posredovanje nekretninama odvjetniku samo za uknjižbu prava vlasništva platila milijun kuna, Ministarstvo gospodarstva isplaćivalo je subvencije bez dokaza da su korisnici ispunili obveze prema državi, a najbolji primjer za to je subvencioniranje privatnog brodogradilišta "Viktora Lenca".

Rožić napominje kako je novac, "doduše u manjim iznosima, po prijateljskim vezama doznačivalo i Ministarstvo kulture".

Unatoč svemu, HSP-ov zastupnik uvjeren je da će sve završiti na staroj partijskoj krilatici: "Pojavu osuditi, druga spasiti."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙