FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zastupnici: neprihvatljivo da revizija nailazi na iste nepravilnosti

ZAGREB,12. travnja(Hina) - Neprihvatljivo je da državna revizija svakegodine nailazi na iste nepravilnosti, upozoreno je danas na saborskomOdboru za financije i državni proračun koji je primio na znanjeIzvješće o obavljenim revizijama za 2003.
ZAGREB,12. travnja(Hina) - Neprihvatljivo je da državna revizija svake godine nailazi na iste nepravilnosti, upozoreno je danas na saborskom Odboru za financije i državni proračun koji je primio na znanje Izvješće o obavljenim revizijama za 2003.

Od 720 revizijom obuhvaćenih subjekata, odnosno 113,6 milijardi kuna što je činilo 60 posto BDP-a za 2003., njih 570 činile su jedinice lokalne samouprave, a 150 korisnici državnog proračuna.

Uz uobičajene podatke, revizija je u Izvješću uvela i novost - mišljenje o revidiranom subjektu koje može biti bezuvjetno, uvjetno, suzdržano i nepovoljno.

Bezuvjetno, koje podrazumjeva poslovanje bez greške, dobilo je sedam subjekata, tri su 'zaradila' nepovoljno, a ostali subjekti uvjetno mišljenje, što znači da su imali manjih nepravilnosti.

Nepravilnosti su računovodstvene, kad npr. popis imovine nije cjelovit, potom neustrojavanje unutarnjeg nadzora posebno prisutno kod lokalnih jedinica, zaduživanje iznad zakonom dozvoljenog iznosa te one vezane uz postupak javne nabave.

Ne smije se dogoditi, kaže Nevenka Majednić (HDZ) da se kod Ministarstva financija, koje mora biti uzor svima, otkriva da nisu evidentirani svi kratkoročni i dugoročni krediti, da se krediti ne povlače na vrijeme, pa se plaćaju penali itd.

Šime Prtenjača (HDZ) upozorava da na puno stavki nije izvršen obračun, primjerice kod sredstava za naknadu štete od elementarnih nepogoda, da u 2003. država nije ispunila financijske obveze prema Crkvi, pa se to prebacuje na iduću godinu itd.

O revizijskom izvješću za 2003., Hrvatski sabor će raspravljati ovaj tjedan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙