FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: revizija Crobex-a, uključeno pet novih dionica

ZAGREB, 15. ožujka 2005. (Hina) - Komisija za indeks Zagrebačke burzeizvršila je reviziju dioničkog indeksa te burze Crobex-a, u čiji ćeizračun od 21. ožujka biti uključene dionice Adris grupe,Arenaturista, Atlantske plovidbe, Dalekovoda i Instituta zagrađevinarstvo Hrvatske (IGH).
ZAGREB, 15. ožujka 2005. (Hina) - Komisija za indeks Zagrebačke burze izvršila je reviziju dioničkog indeksa te burze Crobex-a, u čiji će izračun od 21. ožujka biti uključene dionice Adris grupe, Arenaturista, Atlantske plovidbe, Dalekovoda i Instituta za građevinarstvo Hrvatske (IGH).

Kako su izvijestili sa Zagrebačke burze, promjena sastava Crobex-a dogodit će se nakon završetka trgovine u petak, 18. ožujka, a od ponedjeljka 21. ožujka, u Crobex-u će biti ukupno 17 dionica.

Revizija dioničkog indeksa izvršena je na osnovu podataka o trgovanju u razdoblju od 1. rujna prošle godine do 28. veljače ove godine, a spomenutih pet dionica u tom je razdoblju zadovoljilo uvjete za uključenje u njegov izračun, odnosno ušle su u rang među prvih 25 posto dionica prema broju trgovinskih dana te tržišnoj kapitalizaciji veća od medijana.

Crobex će tako od idućeg tjedna činiti dionice Adris grupe (povlaštena), Arenaturista, Atlantske plovidbe, Belišća, Croatia osiguranja (redovna), Dalekovoda, Ericssona Nikole Tesle, IGH, Istraturista, Končar Elektroindustrije, Dom Holdinga, Kraša, PBZ-a, Plave lagune, Podravke, Plive te Riviera Holdinga.

Ova revizija Crobex-a prva je provedena po novim pravilima izračuna, donešenima sredinom veljače ove godine, "jer je posljednjih mjeseci došlo do velikih promjena u trgovanju dionicama, povećane likvidnosti i broja novih tržišno aktivnih vrijednosnih papira".

Tada je odlučeno da u sastav indeksa mogu ući i povlaštene dionice, ukoliko zadovoljavaju kriterije likvidnosti, zatim da se smanjuje udio pojedine dionice u ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji indeksa na 20 posto te da se povećava maksimalni broj dionica koje se uključuju ili isključuju iz Crobex-a prilikom revizije sa dvije na pet dionica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙