FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: otvoreni 14. Dani hrvatskog filma

ZAGREB, 12. travnja 2005. (Hina) - Četrnaesti Dani hrvatskog filma,manifestacija koja prikazuje recentnu filmsku produkciju u nas,otvorena je večeras u Studentskom centru.
ZAGREB, 12. travnja 2005. (Hina) - Četrnaesti Dani hrvatskog filma, manifestacija koja prikazuje recentnu filmsku produkciju u nas, otvorena je večeras u Studentskom centru.

Na ovogodišnjim Danima bit će prikazana 63 filmska ostvarenja koja će se natjecati za festivalske nagrade u kategoriji igranog, dokumentarnog, animiranog i eksperimentalnog filma te glazbeni i namjenski spotovi.

Dani hrvatskog filma počeli su projekcijom filma "Mirta uči statistiku" redatelja Gorana Dukića koji je na 1. Danima 1991. dobio nagradu Oktavijan te na taj način postao simbolom manifestacije, rečeno je na svečanom otvorenju.

Predsjednik Direkcije 14. Dana hrvatskog filma redatelj Hrvoje Hribar rekao je kako su "filmovi koje večeras gledamo pomogli da provjerimo koliko su se ili uopće nisu promijenili u proteklom vremenu dok ih nismo gledali".

Dok gledamo filmove koji su prikazani kroz 14 godina imamo osjećaj kako dolazimo u dodir s vremenom koje kao da kroz nas teče, rekao je Hribar.

Festival se održava zahvaljujući financijskoj podršci Ministarstva kulture i zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu.

Hribar se zahvalio svima koji su kroz 14 godina bili podrška festivalu, osobito Studentskom centru na organizaciji, Želimiru Žilniku, predsjedniku ovogodišnjeg žirija te jednom od utemeljitelja festivala Ivi Škrabalu.

Festival je u ime Ministarstva kulture otvorio pomoćnik ministra Srećko Šestan koji je kazao kako je brojnost publike potvrdila da hrvatski film ide naprijed.

Nakon pozdravnih riječi prikazan je petominutni izbor najuspješnijih filmova na proteklim festivalima autora Dražena Čučića, a potom dva igrana filma iz natjecateljskog dijela "Pod vedrim nebom" Snježane Tribuson i "Zadnji dan kućnog ljubimca" Jasne Zastavniković.

O nagradama hrvatskog filma odlučivat će ocjenjivački sud u kojem su osim Želimira Žilnika i Vlatka Vorkapić i Tomislav Kurelec.

Prvi Dani hrvatskog filma održani su 1991. a ovogodišnji Dani traju do 16. travnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙