FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Film "Virdžina" Srđana Karanovića večeras u Tuškancu

ZAGREB, 18. ožujka 2005. (Hina) - Film "Virdžina" beogradskog redateljaSrđana Karanovića snimljen 1991. večeras će, u kinu Tuškanac,doživjeti svoju zagrebačku premijeru, u sklopu proljetnog programaOueer Zagreba "Queer subota petkom i (subotom)".
ZAGREB, 18. ožujka 2005. (Hina) - Film "Virdžina" beogradskog redatelja Srđana Karanovića snimljen 1991. večeras će, u kinu Tuškanac, doživjeti svoju zagrebačku premijeru, u sklopu proljetnog programa Oueer Zagreba "Queer subota petkom i (subotom)".

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare ustvrdio programski suradnik Queer Zagreba Gordan Bosanac, u hrvatskim kinima, videotekama i na festivalima filmovi s queer tematikom sustavno se zaobilaze.

Film "Virdžina", nastao je u hrvatsko-srpsko-francuskoj koprodukciji, rekao je Karanović. Pojasnio je kako film govori o ekstremnom patrijarhatu u jednom selu na Balkanu, gdje se u slučaju nerođenja muških potomaka, žensko dijete odgaja kao "virdžina", odnosno kao muškarac koji će postati glava kuće.

Ideja za film nastajala je gotovo deset godina - od 1980. do 1990., odnosno od trenutka kada je u jednim novinama objavljena istinita priča o Albanki koja je odgajana kao muškarac, te kao takva je čak bila sudionica narodnooslobodilačke borbe, rekao je Karanović.

Po riječima producenta Rajka Grlića, riječ je o dirljivoj, ali ujedno i strašnoj drami o ljudskoj seksualnosti, koju je hrvatska publika imala priliku vidjeti jedino u Motovunu.

U glavnim ulogama pojavljuju se Marta Keler, Miodrag Krivokapić, Igor Bjelan i Ina Gogalova.

Nakon večerašnje projekcije organizatori su najavili razgovor s redateljem i producentom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙