FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvanredna skupština u srijedu o privremenom prekidu štrajka liječnika

ZAGREB, 12. travnja 2005. (Hina) - Glavni štrajkaški odbor Hrvatskogliječničkog sindikata (HLS) predložit će u srijedu izvanrednojSkupštini sindikata privremeni prekid štrajka do odluke Vrhovnog sudao njegovoj zabrani.
ZAGREB, 12. travnja 2005. (Hina) - Glavni štrajkaški odbor Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) predložit će u srijedu izvanrednoj Skupštini sindikata privremeni prekid štrajka do odluke Vrhovnog suda o njegovoj zabrani.

"Bio bi to razuman 'time out' do odluke Vrhovnog suda koji bi socijalnim partnerima dao mogućnost da postignu dogovor", ocijenio je u utorak na konferenciji za novinare predsjednik HLS-a Ivica Babić.

Dodao je da se do odluke izvanredne Skupštine, koja započinje u srijedu u podne, štrajk nastavlja kao i do sada, tj. da liječnici, radeći kao u dane vikenda i blagdana, primaju samo hitne pacijente.

Predsjednik HLS-a ističe kako je privremeni prekid štrajka odgovor i na pozive na pregovore koje je sindikatu upućivao ministar zdravstva Neven Ljubičić.

Upitan zašto i prije štrajka nije pristao na učestale ministrove pozive za razgovore, Babić je odgovorio da tadašnji Ljubičićevi pozivi nisu biti dosljedni.

Izrazio je nadu da će ministar Ljubičić do odluke Vrhovnog suda izaći pred sindikat s konkretnim prijedlozima, ali je unaprijed odbio da u pregovorima sudjeluju i ostali sindikati zdravstva.

Babić je odbacio i mogućnost da je prijedlog Glavnog štrajkaškog odbora o privremenom prekidu štrajka posljedica straha od mogućih sankcija ako Vrhovni sud potvrdi prvostupanjsku odluku o zabrani štrajka.

"U slučaju da se to dogodi HLS neće odustati od svog cilja, a to je rješavanje statusa hrvatskih liječnika pa je moguć i novi štrajk ako u međuvremenu ne dođe do dogovora s Vladom", rekao je Babić.

Osvrćući se na pojavljivanje u javnosti sindikalnog priopćenja po kojem se štrajk prekida, Babić je rekao da je to bio radni materijal koji je slučajno "procurio" u javnosti.

Ministar zdravstva Neven Ljubičić pozdravio je najavu Glavnog štrajkaškog odbora Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) da u srijedu na izvanrednoj Skupštini predloži privremeni prekid štrajka do odluke Vrhovnog suda i započne pregovore s Vladom.

Upitan ima li pripremljen neki konkretni prijedlog za HLS, Ljubičić je rekao da su liječnici, kada su materijalna prava u pitanju, dobili ono što je Vlada mogla dati, ali da je spreman s njihovim predstavnicima razgovarati o ostalim cehovskim pitanjima kako bi se riješio status liječničke struke.

Ministar kaže kako nema mandat da sam pregovara sa HLS-om već da je jedino mjesto gdje je moguće rješavati zahtjeve liječnika Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) koje je kao tripartitno tijelo sastavljeno od predstavnika Vlade, poslodavaca i sindikata.

Inače, prema podacima Ministarstva zdravstva, štrajk se u utorak u bolnicama odvija u jednakom opsegu kao i u ponedjeljak, što znači da se pruža oko 85 posto traženih usluga.

Do 12 sati primili smo 12 prigovora pacijenata, a nemamo dojava ni o kakvim pojedinačnim ekscesima, rekao je Ljubičić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙