FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ulaganja u istočnu Europu potiču rast austrijskih kompanija

BEČ, 16. ožujka 2005. (Hina/Dpa) - Velike austrijske kompanije snažnorastu zahvaljujući pravodobnim i obimnim ulaganjima u središnju iistočnu Europu, pišu dnevne novine Die Presse.
BEČ, 16. ožujka 2005. (Hina/Dpa) - Velike austrijske kompanije snažno rastu zahvaljujući pravodobnim i obimnim ulaganjima u središnju i istočnu Europu, pišu dnevne novine Die Presse.

Niz nedavno objavljenih rekordnih rezultata za 2004. znači da su tvrtke i banke ubrale plodove svog širenja prema istoku u proteklih 10 godina. Jedan od primjera je austrijska nacionalna naftna kompanija OMV, koje je dosad najviše investirala u Rumunjsku kupnjom naftne kompanije Petrom i sada ostvaruje rekordan profit.

No, impresivno postignuće austrijskih industrijskih čelnika malo je utjecalo na tržište rada u zemlji, koja ima rekordnih 360.000 nezaposlenih ili 4,5 posto. Nova radna mjesta otvarana su uglavnom u istočnoj Europi.

Po konačnim i privremenim rezultatima poslovanja za 2004., tehnološki i čelični koncern Voestalpine povećao je profit za 100 posto, OMV za 63,3 posto, a najveća austrijska banka Bank Austria Creditanstalt za 54,1 posto. Veliko povećanje zabilježili su i proizvođač vlakana Lenzing, proizvođač strojeva Andritz i Erste Bank.

Takva situacije nije koristila nezaposlenim Austrijancima, ali su dioničari nesumnjivo imali koristi. Od početka godina austrijski burzovni indeks ATX porastao je oko 12 posto, dok su druge svjetske burze stagnirale.

Sa stajališta rekordnih profita i rekordne nezaposlenosti, Savez sindikata (OEGB) odbacio je pritisak industrije za fleksibilnijim radnim vremenom, naglašavajući da bi kompanije tako izbjegavale plaćanje skupih prekovremenih sati. Rezanje zarada radnika bilo bi kratkoročno, rekao je glasnogovornik OEGB-a Richard Leutner. Zaposlenici su istodobno i potrošači, što znači da bi manje trošili.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙