FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bolton kaže da un treba igrati odlučujuću ulogu

WASHINGTON,12. travnja(Hina) - Kandidat za američkog veleposlanika priUjedinjenim narodima John Bolton rekao je u ponedjeljak da Svjetskaorganizacija mora igrati odlučujuću ulogu dok demokrati u Kongresunastoje blokirati njegovo imenovanje kritični zbog njegovih ranijihomalovažavajućih izjava o UN-u.
WASHINGTON,12. travnja(Hina) - Kandidat za američkog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima John Bolton rekao je u ponedjeljak da Svjetska organizacija mora igrati odlučujuću ulogu dok demokrati u Kongresu nastoje blokirati njegovo imenovanje kritični zbog njegovih ranijih omalovažavajućih izjava o UN-u.

Bolton je u ponedjeljak započeo saslušanje pred Odborom za vanjskopolitičke odnose Senata gdje se suočio s oštrim pitanjima posebice oporbenih demokrata, članova tog tijela.

"Ako budem potvrđen, obećavam da ću ispuniti predsjednikovu viziju partnerskog rada s Ujedinjenim narodima", rekao je Bolton kojega je predsjednik George W. Bush prošlog mjeseca predložio za veleposlanika pri UN-u.

On je rekao kako je predsjednik Bush predan uspjehu Ujedinjenih naroda, ali i naglasio kako UN mora biti reformiran kako bi bio snažniji i učinkovitiji.

"Sada više nego ikada, UN mora igrati odlučujuću ulogu dok se bori da ispuni snove, nadu i težnje koje je izvorno obećavao", rekao je on.

Bolton je rekao da taj napor traži "odlučujuće američko predvodništvo".

Bolton je izazvao kritike svojim pokatkad nediplomatskim izjavama o UN-u poput one iz 1994. kada je rekao "da ne postoji tako nešto kao Ujedinjeni narodi" nego samo skupina zemalja koje SAD ponekad može navesti da djeluju u njegovom interesu.

Čelni demokrat u Odboru senator Joe Biden je rekao kako je iznenađen "da kandidat uopće želi ovaj posao, uzimajući u obzir sve negativne stvari koje ste kazali o njemu".

Senatorica Barbara Boxer je rekla kako Bolton ima stajalište da Sjedinjene Države trebaju nastupati same u međunarodnoj politici što nije na tragu Bushova obećanja da će u drugom mandatu ići za međunarodnom suradnjom.

"Moja je ukupna procjena da Vi nemate ništa nego prezir za Ujedinjene narode", rekla je ona.

Republikanski članovi Odbora su podržali Boltona rekvši da žele snažnu osobu sklonu reformama u UN-u kako bi organizaciju učinio odgovornijom i učinkovitijom nakon otkrića o korupciji i lošoj upravi u UN-ovu programu nafta-za-hranu u Iraku.

Bolton, 56, je već četiri godine podtajnik za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnost u State Departmentu, a na mjestu veleposlanika pri UN-u bi trebao zamijeniti Johna Danfortha.

Demokrati su Boltona tijekom cjelodnevnog saslušanja uporno ispitivali i o navodima da je pokušao otpustiti analitičara State Departmenta zbog toga što se s njim razišao oko pitanja navodnog biološkog oružja Kube i potkopao njegovu poziciju.

Bolton je rekao kako je analitičar djelovao neprihvatljivo kritizirajući ga iza leđa, ali da nije želio da on bude kažnjen nego da je samo izgubio povjerenje u njega i tražio da ga se premjesti na drugo mjesto u State Departmentu.

Unatoč tome što će većina ili svi demokrati vjerojatno glasovati protiv očekuje se da će Odbor u četvrtak odobriti Boltonovu kandidaturu zahvaljujući republikanskoj većini članova. Nakon toga njegova kandidatura ide na potvrdu pred cijeli Senat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙