FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši diplomati protiv Boltonove kandidature za UN

WASHINGTON,29. ožujka 2005.(Hina) - Pedeset devet bivših američkihdiplomata usprotivilo se kandidaturi Johna Boltona za američkogveleposlanika pri Ujedinjenim narodima.
WASHINGTON,29. ožujka 2005.(Hina) - Pedeset devet bivših američkih diplomata usprotivilo se kandidaturi Johna Boltona za američkog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima.

Boltona je predsjednik George W. Bush kandidirao početkom ožujka unatoč kritikama da taj neuobičajeno otvoren diplomat i žestoki kritičar Ujedinjenih naroda nije pravi čovjek za to mjesto.

"Pozivamo vas da odbijete tu kandidaturu", napisali su bivši diplomati u pismu Richardu Lugaru, predsjedniku Odbora za vanjske odnose američkog Senata, koje bi trebalo biti uručeno u utorak.

Senatski odbor treba odobriti Boltonovu kandidaturu, a sjednica na kojoj će je razmotriti zakazana je za 7. travnja.

Bivši diplomati zamjerili su Boltonu što, kako navode, smatra da Ujedinjeni narodi imaju vrijednost samo kada izravno služe interesima Sjedinjenih Država.

To mu stajalište, rekli su u pismu, neće pomoći u pregovorima s drugim diplomatima u Ujedinjenim narodima.

Oni su također kritizirali Boltona, trenutačno podtajnika za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnost u State Departmentu, da uživa "izvanredan glas" čovjeka koji se protivio naporima da se pojača američka sigurnost kroz kontrolu naoružanja.

Također su naveli da je Bolton radio kao plaćeni istraživač za Tajvan i da se zauzimao da se zemlja prizna kao suverena država.

Bivši diplomati su rekli kako njegove prošle aktivnosti i izjave svjedoče o tome da Bolton ne može učinkovito promicati američke interese u UN-u te da je "pogrešan čovjek za ovaj položaj".

Bivši diplomati potpisnici pisma svoju su dužnost obnašali i za vrijeme republikanskih i demokratskih predsjednika. Među njima su i Arthur Hartman, bivši američki veleposlanik u Francuskoj i Sovjetskom Savezu za vrijeme predsjednika Jimmyja Cartera i Ronalda Reagana, Gerald Helman, bivši veleposlanik pri UN-u za vrijeme Cartera i Princeton Lyman, bivši veleposlanik u Južnoj Africi i Nigeriji za vrijeme predsjednika Reagana, Georgea H.W. Busha i Billa Clintona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙