FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kongo traži milijarde dolara ratnih reparacija od Ruande pred ICJ-om

DEN HAAG,11. travnja(Hina/Reuters) - Pred Međunarodnom sudom pravde(ICJ) u ponedjeljak je počela rasprava u postupku pokrenutom tužbom DRKonga protiv Ugande za "oružanu agresiju" i masovna kršenja ljudskihprava tijekom rata i okupacije 1998-2003.
DEN HAAG,11. travnja(Hina/Reuters) - Pred Međunarodnom sudom pravde (ICJ) u ponedjeljak je počela rasprava u postupku pokrenutom tužbom DR Konga protiv Ugande za "oružanu agresiju" i masovna kršenja ljudskih prava tijekom rata i okupacije 1998-2003.

Kongo je podnio tužbu protiv Ugande godine 1999. optužujući je za "agresiju, kršenje međunarodnog humanitarnog prava, razaranje i pljačku imovine", tražeći ratne reparacije koje bi, po riječima ministra pravosuđa Kisimbe Ngoja mogle iznositi milijarde dolara.

"Uganda je odigrala značajnu ulogu u ubojstvima koja su razdirala Kongo tijekom pet godina", rekao je kongoanski predstavnik Maitre Tshibangu Kalala na početku današnjeg saslušanja.

Rasporedom rada ICJ-a predviđeno je da saslušanja traju od 11. do 29 travnja, pri čemu će obje strane imati jednako vremena za iznošenje argumenata i protuargumenata.

Kongo, treća najveća afrička država poznata po nalazištima zlata i dijamanata te zalihama egzotičnog drva, bila je poprištem sukoba pobunjenika, lokalnih klanova, plemena i susjednih država, u ratu od 1998. do 2003. u kojem je umrlo oko četiri milijuna ljudi, većinom od gladi i bolesti.

Uganda i Ruanda izvršile su invaziju na Kongo godine 1998., nakon što su podržale pobunjeničke skupine koje su pokušale srušiti predsjednika Laurenta Kabilu, protežiranog od Namibije, Angole i Zimbabvea. Godine 1999. dogovoreno je primirje a postrojbe iz Ugande povukle su se tek 2002.

U izvješću UN-a iz 2001. ocjenjuje se da je prvotni motiv intervencije Ugande i Ruande u Kongu bilo osiguranje vlastitih granica, ali je njega kasnije zamijenila pljačka prirodnih bogatstava zbog koje je sukob stalno produžavan.

Mirovni promatrači UN-a optuživali su zapovjednike iz Ugande za krađu zlata, dijamanata i drva iako je uganski predsjendik Yoweri Museveni tvrdio da se u Kongu nema što opljačkati.

Prema mirovnom sporazumu iz 2003. prijelazna vlada treba voditi Kongo do izbora ove godine, no naoružane skupine još uvijek vladaju velikim dijelovima zemlje a pomoću njih lokalni moćnici štite privilegije stečene u ratu.

Posljednje izviješće UN-a iz siječnja ove godine, okrivljuje Ruandu da nije uspostavila nadzor nad prekograničnom trgovinom s kongoanskom pokrajinom Ituri, poznatoj po bezakonju i lokalnom sukobu ratnih vođa u kojem je od 1999. ubijeno 60.000 ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙