FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HEP: 2004. s dobiti, za sada bez promjena cijene

ZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) - Hrvatska elektroprivreda (HEP)prošlu je godinu završila s neto dobiti od 439 milijuna kuna, uskorokreće u izgradnju dvaju novih elektroenergetskih objekta, ali za sadane namjerava tražiti povećanje cijena električne energije.
ZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) - Hrvatska elektroprivreda (HEP) prošlu je godinu završila s neto dobiti od 439 milijuna kuna, uskoro kreće u izgradnju dvaju novih elektroenergetskih objekta, ali za sada ne namjerava tražiti povećanje cijena električne energije.

"Za sada povećanja cijene električne energije neće biti", izjavio je predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak na današnjoj konferenciji za novinare.

HEP je, ističe, u prošloj godini ostvario dobar poslovni rezultat. Za gradnju dvaju novih objekta - bloka L u Termoelektrani-toplani Zagreb i hidroelektrane Lešće, ukupne vrijednosti 137,6 milijuna eura, koristit će dijelom vlastita, a dijelom kreditna sredstva, pa u ovom trenutku nema potrebe za promjenom cijene, kazao je.

No, Mravak napominje da je buduća kretanja i mogućnost poskupljenja struje teško predvidjeti s obzirom na stanje na tržištu energenata i rast cijena ugljena i mazuta, te pitanja izgradnje novih objekata.

Za sigurnu opskrbu idućih godina Hrvatskoj su, ponavljaju iz HEP-a, potrebni novi objekti. Pritom su pitanja plinskih elektrana u Sisku i Osijeku povezana i s pitanjem osiguranja dovoljnih količina plina, u Sisku i s rješenjem klirinškog duga s Rusijom.

HEP će pokušati dogovoriti i nabavu 150 megavata na razdoblje od tri godine iz jedne od europskih zemalja koja ima viška električne energije. Uz to, s Ministarstvom gospodarstva tražit će i rješavanje pitanja povrata duga za ulaganja HEP-a u objekte u BiH i Srbiji i Crnoj Gori.

"Nema nikakve bojazni da ćemo sljedećih nekoliko godina upasti u krizu što se tiče sigurne opskrbe kupaca", poručio je Mravak.

Predsjednik Uprave HEP-a prošlu je poslovnu godinu ocijenio izuzetnom povoljnom za HEP grupu - nakon što je dobit 2003. iznosila oko 30 milijuna kuna, prošle je godine ostvarena neto dobit od 439 milijuna kuna. No, gotovo cjelokupna prošlogodišnja dobit odlazi na pokriće gubitaka iz prijašnjeg razdoblja.

Prošle je godine potrošnja električne energije u Hrvatskoj premašila 16 milijardi kilovat sati (16,096 TWh) i porasla je za 3,7 posto u odnosu na 2003.

HEP Grupa u 2004. ostvarila je konsolidirani ukupni prihod od 9,1 milijardu kuna, realizirane su investicije u vrijednosti 1,9 milijardi kuna, značajno su smanjene obaveze HEP-a prema dobavljačima (smanjene su za 570 milijuna kuna i krajem 2004. iznosile su 1,2 milijarde kuna), smanjena su i potraživanja od kupaca (krajem godine iznosila su 1,5 milijardi kuna).

Uz to, HEP je riješio i spor sa sindikatima zbog otkazivanja kolektivnog ugovora početkom 2000. HEP je uvažio odluku Ustavnog suda, te je u osam rata isplaćeno oko 300 milijuna kuna, a zadnja je rata isplaćena u veljači, kazao je Mravak.

U skladu s novim i izmjenama paketa energetskih zakona, HEP je početkom travnja osnovao dva nova društva - HEP-Operatora prijenosnog sustava, te Operatora tržišta energije koji će se u dogledno vrijeme izdvojiti iz HEP-a i djelovati samostalno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙