FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga o izazovima pridruživanja Hrvatske EU

ZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) - Pod uvjetom da se provedu sve nužnestrukturne reforme i poboljša institucionalno okruženje, ulazak uEuropsku uniju (EU) Hrvatskoj bi trebao donijeti niz koristi,zaključak je autora čiji su radovi okupljeni u danas predstavljenojknjizi "Pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji - Ususret izazovimapregovora", u izdanju Instituta za javne financije (IJF) i zakladeFriedrich Ebert.
ZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) - Pod uvjetom da se provedu sve nužne strukturne reforme i poboljša institucionalno okruženje, ulazak u Europsku uniju (EU) Hrvatskoj bi trebao donijeti niz koristi, zaključak je autora čiji su radovi okupljeni u danas predstavljenoj knjizi "Pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji - Ususret izazovima pregovora", u izdanju Instituta za javne financije (IJF) i zaklade Friedrich Ebert.

Prema riječima urednice te knjige i ravnateljice IJF-a Katarine Ott, autori su suglasni i oko nužnosti provođenja reformi u zakonodavstvu, sudstvu i javnoj upravi, kao i oko nužnosti restrukturiranja problematičnih gospodarskih sektora - poljoprivrede i brodogradnje te privatizacije infrastrukture i turizma.

Na taj način u potpunosti bi se provela liberalizacija hrvatskog tržišta te osiguralo institucionalno okruženje za razvoj hrvatskog gospodarstva, koje je i prema trenutnim pokazateljima sposobno biti uspješnije.

Ott je pritom istaknula kako je, iako usporena, stopa rasta hrvatskog gospodarstva na 'pristojnoj razini' u odnosu i na nove i na stare članice EU, a slično je i sa stopom inflacije, proračunskim i vanjskotrgovinskim deficitom, kao i razinom poreznog opterećenja gospodarstva.

Hrvatsko je gospodarstvo još početkom 1990-tih imalo sve uvjete da postane među najuspješnijima u regiji. No, u to je vrijeme Hrvatska samo na obranu trošila više od 9 posto proračuna, dok je istodobno taj trošak za primjerice Sloveniju bilo manji od 2 posto proračuna, kazala je Ott te dodala da te otegnute okolnosti sada dodatno povećavaju nužnost provođenja spomenutih reformi.

Na provođenje reformi, naglašava Ott, ne bi trebalo utjecati niti odgađanje početka pristupnih pregovora, bez obzira kako negativan politički utjecaj taj događaj može imati. Naime, dodala je, uspješnost procesa približavanja Hrvatske EU ponajviše će ovisiti o sposobnosti Vlade da vjerodostojno provede te reforme te spremnosti građana da ih izdrže.

Danas predstavljena knjiga okuplja rezultate trogodišnjeg projekta u kojem skupina hrvatskih istraživača prati pripreme Hrvatske za pridruživanje EU, i to s aspekta trgovinske integracije, tržišta rada, socijalne politike, tržišta kapitala i nekretnina, turizma, prostornog uređenja, regionalne politike i sl., a svako od obrađenih područja biti će osnova za zasebne radionice u organizaciji IJF-a.

Knjiga obuhvaća radove 12 autora sa zagrebačkog Ekonomskog instituta, Hrvatske narodne banke, zagrebačkog Pravnog fakulteta, IJF-a, Vijeća za regulaciju energetskih djelatnosti, pulskog Fakulteta ekonomije i turizma, nekoliko ministarstava, Banke za međunarodna poravnanja u Baselu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙