FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ukupna premija hrvatskih osiguravatelja lani 6,6 milijardi kuna

ZAGREB, 8. travnja 2005. (Hina) - Ukupna premija hrvatskihosiguravatelja lani 6,6 milijardi kuna
ZAGREB, 8. travnja 2005. (Hina) - Ukupna premija hrvatskih osiguravatelja lani 6,6 milijardi kuna

HINA - Financijski servis

Hrvatski su osiguravatelji u prošloj godini ostvarili ukupnu bruto premiju u iznosu od 6,62 milijarde kuna, što u odnosu na 2003. godinu predstavlja porast za više od devet posto, najnoviji su nerevidirani podaci koje je danas u Rovinju iznio direktor Direkcije za nadzor osiguravajućih društava Ivan Vrljić.

Ukupna premija u neživotnim osiguranjima, u kojima gotovo 45 posto čine osiguranja od auto odgovornosti i kasko, pritom je porasla za oko sedam posto, na 5,05 milijardi kuna, dok je rast u segmentu osiguranja života iznosio više od 15,5 posto.

Tako je ukupna premija u osiguranju života lani dosegla iznos od 1,56 milijardi kuna ili 23,6 posto ukupne premije hrvatskih osiguravatelja, kazao je Vrljić na financijskoj konferenciji "Razvoj hrvatskog financijskog tržišta u uvjetima približavanja Europskoj uniji", koja se jučer i danas održavala u Rovinju u organizaciji tvrtke TEB Poslovno savjetovanje.

Iznio je i podatak da je ukupna aktiva svih 24 osiguravatelja lani bila veća od 13 milijardi kuna te da su ostvarili ukupnu dobit od oko 270 milijuna kuna.

Sa današnje razine od oko 900 milijuna eura ukupna premija hrvatskih osiguravatelja, očekuje Vrljić, trebala bi u 2006. godini premašiti milijardu eura, dok je primjerice već prošle godine 12 slovenskih osiguravatelja ostvarilo premiju veću od 1,2 milijarde eura.

Ipak, kazao je Vrljić, premija osiguranja u Hrvatskoj na razini je 3,3 posto BDP-a, jednako kao i u deset novih članica EU, ali i iznad 2,6 posto prosjeka za ostale zemlje kandidate za članstvo u EU.

Premija osiguranja po stanovniku tako u Hrvatskoj iznosi 170 eura, u novim članicama EU 202 eura, a u zemljama kandidatima 61 euro.

Iako je to znatno ispod EU razine od preko 2000 eura po stanovniku, Vrljić je ocijenio da ovi podaci govore o značajnoj razvijenosti hrvatskog sektora osiguranja.

Od prilagodbi koje ovaj sektor očekuje u procesu približavanja Hrvatske EU za ovu je godinu najavio planirano donošenje novih zakona o osiguranju te obveznim osiguranjima u prometu, kao i novi zakon o nadzoru nebankovnih financijskih institucija.

Iako su standardi EU u praksi djelomično već ispunjeni, ovi novi zakonski akti trebali bi hrvatsku regulativu u potpunosti približiti zakonodavstvu EU, zaključio je Vrljić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙