FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najveći sprovodi u povijesti svijeta

ZAGREB, 8. travnja 2005. (Hina) - Sprovod pape Ivana Pavla II. okupioje u petak u Rimu više od tri milijuna vjernika i oko 200 okrunjenihglava, predsjednika država i vlada, te će biti upamćen kao jedan odnajvećih sprovoda u povijesti.
ZAGREB, 8. travnja 2005. (Hina) - Sprovod pape Ivana Pavla II. okupio je u petak u Rimu više od tri milijuna vjernika i oko 200 okrunjenih glava, predsjednika država i vlada, te će biti upamćen kao jedan od najvećih sprovoda u povijesti.

Donosimo popis sprovoda koji su dosada okupili veliki broj ljudi.

- 25. srpnja 1999.: Čelnici svijeta okupili su se u Rabatu kako bi odali posljednju počasti marokanskome kralju Hasanu II. Među 40 predsjednika država i vlada bili su i američki predsjednik Bill Clinton, francuski predsjednik Jacques Chirac i izraelski premijer Ehud Barak.

- 8. veljače 1999.: Sprovod jordanskog kralja Huseina okupio je okrunjene glave i predsjednike vellikog broja zemalja svijeta. Na pokopu je bilo četrdesetak predsjednika država i vlada.

- 6. rujna 1997.: Dva milijuna ljudi odalo je u Londonu počast princezi Diani. Sprovod je putem televizije diljem svijeta pratilo 2,5 milijardi ljudi.

- 11. siječnja 1996.: Posljednju počast bivšem francuskom predsjedniku Francoisu Mitterandu odali su predstavnici stotinjak država koji su bili nazočni rekvijemu u pariškoj katedrali Notre-Dame. Među onima koji su se došli oprostiti od Mitteranda bili su i Boris Jeljcin, Jaser Arafat, Shimon Peres, Fidel Castro i Helmut Kohl.

- 6. studeni 1995.: Izrael se opraštao od ubijenog premijera Yitzhaka Rabina. Na najvećem sprovodu u povijesti Izraela sudjelovali su i predsjednici i visoki dužnosnici iz više od 40 država svijeta, među kojima i egipatski predsjednik Hosni Mubarak i jordanski kralj Husein.

- 6. lipnja 1989.: Na sprovodu ajatolahu Homeiniju u Teheranu se okupilo pet milijuna Iranaca, što je izazvalo pravi kaos u gradu.

- 24. veljače 1989.: U Tokiju na sprovodu caru Hirohitu bili su nazočni visoki gosti iz 163 zemlje, među kojima i predstavnici 13 kraljevskih obitelji.

- 13. lipnja 1984.: Više od milijun ljudi, kao i izaslastva iz pedesetak zemalja, u Rimu se oprostilo od predsjednika talijanske Komunističke stranke Enrica Berlinguera.

-8. svibnja 1980.: Na pogreb predsjedniku tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipu Brozu Titu u Beogradu stiglo je 209 izaslanstava iz 127 država svijeta, od čega 122 državna izaslanstva i 68 stranačkih izaslanstva, četiri izaslanstva oslobodilačkih pokreta, devet izaslanstva međunarodnih organizacija i šest ostalih delegacija. Na čelu državnih izaslanstava bilo je 38 šefova država, među ostalima Leonid Iljič Brežnjev, Indira Gandhi, Margareth Thatcher, Sandro Pertinni, Keneth Kaunda, Sadam Husein, Hans Dietrich Genscher, Todor Živkov, Nikolae Ceausescu, kao i četiri kralja, prinčevi i članovi kraljevskih obitelji. Vatikan je poslao dva svoja izaslanika. Titov sprovod po prvi je puta na istom mjestu okupio hladno-ratovske neprijatelje poput Leonida Brežnjeva i Margareth Thatcher.

- 18. rujna 1976.:Na ispraćaju kineskog predsjednika Mao Tse-tunga u Pekingu okupilo se oko 1,5 milijuna ljudi.

- 1. listopada 1970.: Arapski svijet opraštao se od egipatskog predsjednika Gamala Abdela Nasera. Samo u Kairu okupilo se gotovo osam milijuna ljudi.

- 25. studenoga 1963.: Predsjednici država i vlada, te predstavnici kraljevskih obitelji sudjelovali su na ispraćaju ubijenog američkog predsjednika Johna F. Kennedya. New York Times izvijestio je da se od Kennedya oprostilo milijun ljudi.

- 9. ožujka 1953.: Sovjetski predsjednik Josif Staljin pokopan je na Crvenom trgu u Mosvki pored Vladimira Iljiča Lenjina. Prema procjenama, od Staljina se oprostilo više od milijun i pol ljudi.

- 31. siječnja 1948.: Posmrtni ostaci indijskog borca za slobodu i pacifiste Mahatme Gandhija spaljeni su na ceremoniji na kojoj je sudjelovalo nekoliko stotina tisuća ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙