FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo pogreb pape Ivana Pavla II.

RIM, 8. travnja 2005. (Hina) - Svečanom misom u Bazilici sv. Petra,prije koje su se na svim rimskim crkvama oglasila zvona, u 10,00 satipočela je svečanost pogreba Ivana Pavla II koju prati oko 200svjetskih dostojanstvenika i dužnosnika, stotine tisuća hodočasnika imilijuni televizijskih gledatelja.
RIM, 8. travnja 2005. (Hina) - Svečanom misom u Bazilici sv. Petra, prije koje su se na svim rimskim crkvama oglasila zvona, u 10,00 sati počela je svečanost pogreba Ivana Pavla II koju prati oko 200 svjetskih dostojanstvenika i dužnosnika, stotine tisuća hodočasnika i milijuni televizijskih gledatelja.

Misa će trajati tri sata a tijelo Ivana Pavla II bit će odmah zatim položeno u kriptu papa u Bazilici sv. Petra.

Tijelo Ivana Pavla II položeno je u lijes od čempresa u petak u 7,30 i zapečaćeno je u nazočnosti kardinala kamerlenga Eduarda Martineza Somala, bivšeg državnog tajnika Vatikana Angela Sodana, dekana Kardinalskog zbora Josepha Ratzingera, kardinala vikara za Rim Camilla Ruinija kao i privatnog papinog tajnika monsinjora Stanislawa Dziwisza. Prije toga Papino su lice bijelim svilenim velom prekrili Dziwisz i nadbiskup Piero Marini.

Uz Papu je u lijes postavljena i olovna tuba s njegovom biografijom i komemorativnim medaljama koje je dobio za vrijeme svog pontifikata.

Nakon mise lijes od čempresovog drveta bit će stavljen u olovni lijes, a zatim u lijes od hrastovog drveta.

Na posljednjem ispraćaju Svetog Oca okupilo se 15 kraljeva, kraljica, prinčeva ili velikih vojvoda, 44 predsjednika, 25 premijera i oko 120 drugih političkih te vjerskih velikodostojnika nekršćana.

Stotinama tisuća hodočasnika koji žele pratiti pogreb Svetog Oca otvoren je pristup rimskom Trgu Svetog Petra od 7,00 sati. Organizaciju pogreba prate jake mjere kontrole tako da su svi hodočasnici podvrgnuti detektorskoj provjeri. Pogreb će putem tv-programa pratiti nekoliko milijardi ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙