FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi uglednici potvrdili dolazak na pogreb Pape

ZAGREB, 5. travnja 2005. (Hina) - Novi uglednici širom svijetapotvrdili su u utorak svoj dolazak na pogreb pape Ivana Pavla II kojiće se održati u petak.
ZAGREB, 5. travnja 2005. (Hina) - Novi uglednici širom svijeta potvrdili su u utorak svoj dolazak na pogreb pape Ivana Pavla II koji će se održati u petak.

Tako je Arapska liga priopćila u utorak da će njezin glavni tajnik Amr Moussa nazočiti pogrebu. Ta je objava slijedila nakon odluke Lige u nedjelju da će staviti svoju zastavu na pola koplja tijekom tri dana kao znak žaljenja zbog smrti Pape.

Iranski predsjednik Mohamad Hatami također će doći na pogreb, javila je iranska televizija.

Armenski pravoslavni patrijarh u Istanbulu Mesrob II doputovat će u četvrtak u Vatikan na čelu izaslanstva, čiji sastav još nije određen, kako bi nazočio pogrebu, potvrdila je glasnogovornica patrijarha Luiz Bakar.

Armenska zajednica u Turskoj broji oko 45.000 članova, koji su većinom pravoslavci, a ima i manjih skupina katolika i protestanata.

Canterburški nadbiskup Rowan Williams prvi je poglavar Anglikanske Crkve koji će nazočiti pogrebu Pape.

On će na pogrebu nositi prsten koji je papa Pavao VI poklonio prijašnjem nadbiskupu Canterburyja Michaelu Ramseyu.

Ramsey je doduše nazočio pogrebu Pavla VI, no on je već tada bio umirovljen, dok je aktualni nadbiskup Rowan Williams aktivan i kao takav će biti prvi koji će nazočiti ukobu nekog Pape.

Engleska nacionalna crkva odvojila se od Rima prije više od četiri stoljeća kada je papa odbio poništiti brak kralja Henrika VIII. s Katarinom Aragonskom.

Izrael je također odlučio odati počast Ivanu Pavlu II, kojeg je smatrao "prijateljem židovskog naroda", slanjem najviših uglednika na pogreb u Vatikan.

U tom će izaslanstvu među ostalima biti izraelski predsjednik Moshe Katzav i potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Sylvan Shalom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙