FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Preporod: programa razvoja školstva "neozbiljan i depresivan"

ZAGREB, 7. travnja 2005. (Hina) - Hrvatski školski sindikat Preporoddrži da je predloženi Program razvoja odgoja i obrazovanja Hrvatske od2005. do 2010. Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa"nepotreban, neozbiljan, depresivan i konfliktan" dokument pa stogapredlaže Vladi da ga odbaci i zatraži izradu novog programa.
ZAGREB, 7. travnja 2005. (Hina) - Hrvatski školski sindikat Preporod drži da je predloženi Program razvoja odgoja i obrazovanja Hrvatske od 2005. do 2010. Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa "nepotreban, neozbiljan, depresivan i konfliktan" dokument pa stoga predlaže Vladi da ga odbaci i zatraži izradu novog programa.

Predsjednik Preporoda Željko Stipić na današnjoj je konferenciji za novinare rekao kako taj dokument obiluje neskladom želja i neprimjerenošću financijskih sredstava.

"Plan je konfliktan jer produbljuje jaz između poslodavca i školskih sindikata te potiče sindikate na radikalnije oblike iskazivanja nezadovoljstva", kazao je Stipić.

Napominje kako se u dokumentu nigdje ne spominje sanacija postojećeg stanja, bez čega se ne može riješiti nijedan značajniji problem.

Stipić kaže kako se u sustav školstva idućih pet godina planira uložiti dodatne tri milijarde kuna, procijenivši da s predviđenim povećanjem od 600-tinjak milijuna kuna godišnje nije moguće ostvariti značajniji pomak.

Time se ne rješava pitanje novih škola i dvorana, potplaćenost nastavnika, zastarjelost opreme, kao i primanje novih nastavnika. Uz to, u idućih nekoliko godina ne predviđa se nikakvo povećanje plaća, upozorava Stipić.

Ako se uvjeti rada u hrvatskim školama žele približiti europskim, minimalno godišnje treba graditi novih 130 do 150 škola, za što je potrebno dvije milijarde kuna.

S predviđenim povećanjem izdvajanja za obrazovanje prvi bi se pomaci osjetili sredinom idućeg desetljeća, dok bi se željeno stanje uspostavilo sredinom 21. stoljeća, dodao je Stipić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙