FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Četvrtina primata na rubu istrebljenja

ANTANANARIVO, 7. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Ljudi, najuspješnijiprimati na Zemlji, na putu su da istrijebe gotovo četvrtinu od 625drugih vrsta primata na planetu, kaže se u novom globalnomizvještaju.
ANTANANARIVO, 7. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Ljudi, najuspješniji primati na Zemlji, na putu su da istrijebe gotovo četvrtinu od 625 drugih vrsta primata na planetu, kaže se u novom globalnom izvještaju.

Stotine vrsta čovjekolikih i drugih majmuna, lemura i ostalih bliskih čovjekovih rođaka u opasnosti su da postanu prvi izumrli primati u više od stotinu godina.

Izvještaj "Prijetnja primatima" objavljen je u četvrtak na Madagaskaru, a u pripremi je sudjelovalo pedeset vodećih svjetskih stručnjaka iz Međunarodnoga primatološkoga društva, organizacije Conservation International i drugih organizacija

Zbog uništavanja prašuma i lova neke su vrste spale na samo nekoliko desetaka primjeraka, kaže se u izvještaju.

"Uzmete li sve preostale jedinke 25 vrsta primata s ovoga popisa i date im mjesto na nogometnom stadionu, sve će stati", kaže Russell Mittermeier, perdsjednik Conservation Internationala.

Izvještaj poziva na hitnu akciju kako bi se obuzdalo uništavanje šuma u kojima primati žive i prekinula trgovina njihovim mesom i egzotičnim lijekovima napravljenima od njihovih ostataka.

"Ne učinimo li ništa... Čak jedna četvrtina današnjih primata izumrijet će u roku od dvadeset godina", dodaje se u izvještaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙