FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJAVA - GOSPODARSTVO - ZA ČETVRTAK, 7. TRAVNJA

ZAGREB, 7. travnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje začetvrtak, 7. travnja.
ZAGREB, 7. travnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za četvrtak, 7. travnja.

ROVINJ - U organizaciji tvrtke TEB Poslovno savjetovanje u Rovinju započinje financijska konferencija "Razvoj hrvatskog financijskog tržišta u uvjetima približavanja Europskoj uniji". Središnje teme konferencije bit će perspektive razvitka hrvatskog financijskog tržišta, nova struktura organizacije financijske supervizije te razvoj infrastrukture financijskog tržišta. U sklopu toga trebalo bi biti riječi o fiskalnoj politici u ovoj te narednoj godini, usuglašavanju hrvatskog poreznog sustava s regulativom EU, iskustvima deset novih članica EU na tom području, i sl. U radu konferencije očekuje se sudjelovanje predstavnika ministarstava financija, vanjskih poslova i europskih integracija, Hrvatske narodne banke, Direkcije za nadzor osiguravajućih društava, Središnje depozitarne agencije, Hrvatskog registra obveza po kreditima i dr. (10,00 sati, Hotel Eden)

ZAGREB - Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka (MMTRPR) i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (EFZ) potpisat će ugovor o izradi studije "Koncepcija i prijedlog moguće privatizacije Jadrolinije". Izradom studije trebala bi se procijeniti vrijednost Jadrolinije, kao pretpostavka za prijedlog modela i provedbe njezine privatizacije. Ugovor će potpisati ministar Božidar Kalmeta i dekan EFZ-a Ivan Lovrinović (14,00 sati, MMTPR, Nazorova 61).

ZAGREB - Predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) na konferenciji za novinare govorit će o stanju hrvatskog gospodarstva, o ekonomskoj politici Vlade te o problematici javnih natječaja (10,00 sati, HUP, Pavla Hatza 12).

ZAGREB - Hrvatsko dioničko tržište vrlo je ovisno o političkom riziku zemlje te se većina političkih uspona i padova zemlje lako može pratiti promatranjem hrvatskih dioničkih indeksa, ocjena je koju su analitičari Raiffeisen istraživanja iz grupe Raiffeisenzentralbank (RZB) objavili u publikaciji "Hrvatsko dioničko tržište". Kao primjer ovisnosti kretanja na tržištu kapitala o političkim događajima, navodi se da je, nakon što je sredinom prosinca 2004. godine Hrvatska dobila uvjetovani datum za početak pregovora s Europskom unijom, hrvatsko dioničko tržište zabilježilo izuzetan rast prometa i vrijednosti indeksa. Nakon što je početak ove godine donio smirivanje tržišta, analitičari RZB-a navode kako se trenutno odnos cijena i očekivanih zarada za 2004. kreće između 14 i 15, što je za oko 22 posto iznad vrednovanja tržišta u regiji, s izuzetkom Češke.

ZAGREB - Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u veljači u odnosu na siječanj bio nominalno manji za 0,9 posto, a realno manji za 2,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Tako je, nakon uobičajenog sezonskog smanjenja maloprodaje u siječnju u odnosu na prosinac, i u drugom mjesecu ove godine zabilježen pad u maloprodaji, što je na godišnjoj razini pridonijelo i daljnjem usporavanju nominalnog rasta trgovine na malo, te padu realnih stopa. Naime, u veljači ove godine promet od trgovine na malo nominalno je ostao na razini prošlogodišnje veljače, dok realno bilježi pad od 3,3 posto, a u prva dva mjeseca ove godine bilježi se nominalni rast maloprodaje za 1,4 posto, dok je realno također zabilježen pad, za 1,2 posto.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01/ 4808 680

faks: 01/ 4808 821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙