FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: "Forza Italia" namjerava pomoći optantima da ponovno kupe svoju imovinu

ZAGREB, 6. travnja 2005. (Hina) - Slogan "Kupimo ponovno Istru", kojije na jednom predizbornom plakatu svojevremeno istaknuo autonomističkipokret "Lista za Trst", namjerava provesti stranka Forza Italia kojojse taj pokret priključio, piše tršćanski Il Piccolo u srijedu povodomvijesti da gospodarski savjetnik talijanskog premijer SlivijaBerlusconija, Renato Brunetta, za vladu priprema mjeru koja za ciljima pomoći ponovnu kupnju imovine koju su u Istri nakon Drugogsvjetskog rata napustili talijanski ezuli.
ZAGREB, 6. travnja 2005. (Hina) - Slogan "Kupimo ponovno Istru", koji je na jednom predizbornom plakatu svojevremeno istaknuo autonomistički pokret "Lista za Trst", namjerava provesti stranka Forza Italia kojoj se taj pokret priključio, piše tršćanski Il Piccolo u srijedu povodom vijesti da gospodarski savjetnik talijanskog premijer Slivija Berlusconija, Renato Brunetta, za vladu priprema mjeru koja za cilj ima pomoći ponovnu kupnju imovine koju su u Istri nakon Drugog svjetskog rata napustili talijanski ezuli.

Isidoro Gottardo, čelnik Berlusconijeve stranke u regiji Furlanija-Julijska krajina, na tiskovnoj konferenciji po povratku iz posjeta talijanskoj manjini u Istri najavio je da će stranka predložiti davanje predujma za obeštećenje pod povoljnim kreditnim uvjetima za "ezule" koji namjeravaju kupiti nekretninu ili ulagati u Istri, piše tršćanski list i dodaje da je stranka zacrtala politiku "trostrukog kolosjeka" glede pitanja povrata imovine.

"U osnovi se radi o dva pitanja, do kojih je prvo brzo rješavanje pitanja odšteta i zadržavanje prava na povrat imovine uz perspektivu omogućavanja, posebice ezulima, kupovinu dobara. Berlusconijevi ljudi, sve u svemu ostavljaju otvorenim više pravaca, s jedne strane zadovoljavajući najradikalnije skupine ezula, a s druge otvarajući kanal prema Hrvatskoj", ocjenjuje list i dodaje kako se Hrvatska, po ocjeni predstavnika stranke Forza Italia, u pitanju povrata imovine "ezula" "ponijela bolje od Slovenije".

Premda u Hrvatskoj niti jedan od 2500 prihvaćenih zahtjeva za kupovinu nekretnina "ne nosi neko talijansko ime", napominje list, senator Camber iz Trsta, također iz Belrusconijeve stranke, podsjeća da je Hrvatska obećala otvoriti mogućnost kupnje nekretnina Talijanima u roku od četiri godine. Senator Giulio Camber je na tiskovnoj konferneciji najavio da talijanska vlada želi dokinuti taj rok te istaknuo da se s time slaže i Taliajanska unija, prenosi list.

"No potrebno se pokrenuti, inače će nekretnine završiti u rukama Amerikanaca, Engleza i Nijemaca, a Talijanima, bili ezuli ili ne, neće ostati ništa. Rim vrši pritisak na Zagreb kako bi se iskoristilo otvaranje tržišta nekretnina u zamjenu za pomoć u pristupnim pregovorima Hrvatske s EU-om. Što je kampanja koja se, barem u Trstu, neizbježno veže uz pitanje napuštene imovine i talijanske nazočnosti u Istri, Rijeci i Dalmaciji", piše Il Piccolo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙