FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gripa u opadanju, dosad oboljelo 105.000 osoba

ZAGREB, 5. travnja 2005. (Hina) - Epidemija gripe u Hrvatskoj uposljednja je dva tjedna u opadanju, a dosad je ove sezone zabilježeno105.000 oboljelih, izvijestila je danas voditeljica Službe zaepidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvoIra Gjenero Margan.
ZAGREB, 5. travnja 2005. (Hina) - Epidemija gripe u Hrvatskoj u posljednja je dva tjedna u opadanju, a dosad je ove sezone zabilježeno 105.000 oboljelih, izvijestila je danas voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ira Gjenero Margan.

Ovogodišnja je epidemija imala svoj vrhunac prije dva tjedna kad je zabilježeno 30.000 oboljelih u tjedan dana, dok je prošli tjedan registrirano svega oko 2.000 novooboljelih, rekla je Hini Gjenero Margan.

Iako je ove godine epidemija bila nešto intenzivnija od lanjske kad je oboljelo oko 60.000 osoba, ipak je riječ o epidemiji manjih razmjera pri kojoj je normalno da se zarazi do 120.000 ljudi, dodala je Gjenero Margan.

Među oboljelima bilo je najviše djece, što je uobičajeno, a epidemija je ravnomjerno zahvatila sva područja Hrvatske.

Njezino potpuno gašenje očekuje se u nekoliko idućih tjedana, čemu pogoduje dolazak toplog vremena koje nepovoljno djeluje na virus gripe i ostale respiratorne viruse.

U Hrvatskoj ove godine cirkuliraju četiri tipa virusa: virus A Nova Kaledonija (H1N1), virus A Wyoming like (H3N2) te virusi tipa B Hong Kong i Shanghai.

Ovogodišnje cjepivo sadržavalo je tri tipa virusa, no građani koji su se cijepili imaju male šanse oboljeti od tipa Shanghai koji nije bio u cjepivu jer je razlika u odnosu na virus Hong Kong vrlo mala, napominje Gjenero Margan.

Osim virusa gripe cirkuliraju različiti tipovi respiratornih virusa te adenovirusa koji djeluju na gornje dišne puteve, ali su im simptomi puno blaži od simptoma gripe, a njihova bi se koncentracija u zraku također trebala smanjiti s dolaskom toplog vremena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙