FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drašković: Srpske vlasti znaju gdje je Mladić

ZAGREB, 5. travnja 2005. (Hina) - Ratku Mladiću, vojnom zapovjednikubosanskih Srba kojega Međunarodni kazneni sud (ICTY) u Den Hagu tražizbog ratnih zločina, u skrivanju pomažu srpske sigurnosne snage, kazaoje ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković.
ZAGREB, 5. travnja 2005. (Hina) - Ratku Mladiću, vojnom zapovjedniku bosanskih Srba kojega Međunarodni kazneni sud (ICTY) u Den Hagu traži zbog ratnih zločina, u skrivanju pomažu srpske sigurnosne snage, kazao je ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković.

To je prvo priznanje višeg srpskog dužnosnika otkako se general Mladić počeo skrivati prije deset godina, piše Financial Times.

"Jedino je logično da obavještajne snage znaju gdje je Mladić. Oni znaju je li on u Srbiji ili nije, plaćeni su da znaju", izjavio je Vuk Drašković u intervjuu za Financial Times. "Bez takve vrste zaštite, bez takve mreže Mladiću bi bilo nemoguće biti nevidljiv", dodao je.

Ove Draškovićeve izjave potkopavaju dugogodišnje tvrdnje službenog Beograda da srpski dužnosnici ne znaju gdje se skriva general Ratko Mladić te da ga stoga ne mogu uhititi i izručiti ICTY-u u Den Haagu.

Drašković je neugodan saveznik Vojislava Koštunice, konzervativnog predsjednika Srbije, piše Financial Times. Drašković je često kritizirao Srbiju zbog nesuradnje s Haškim sudom. No, sada je pooštrio svoju retoriku kako se približava 12. travnja kada bi Europska komisija trebala odlučiti o odnosima Srbije s EU.

Ulog je odluka hoće li Europska komisija početi pregovore o stabilizaciji i pridruživanju - početak puta prema EU - ili odgoditi početak tog procesa.

Dužnosnici Europske komisije odlučit će do kraja tjedna je li Srbija ostvarila napredak.

Ključni preokret je, ocjenjuje Financial Times, nastupio u ponedjeljak kada se sudu u Den Haagu predao Sreten Lukić, umirovljeni srpski general optužen za ratne zločine počinjene tijekom rata na Kosovu.

Međutim, srpske vlasti u Beogradu objavile su da su izgubile trag Nebojše Pavkovića, drugog umirovljenog generala čije su izručenje europski dužnosnici tražili.

"Cijenim pozitivan potez general Lukića, ali istodobno očekujemo mnogo više", kazao je u ponedjeljak europski povjerenik za proširenje Olli Rehn.

"Važno je da sadašnji proces ne bude prekinut iznenada sredinom travnja", dodao je napomenuvši kako bi izručenje Ratka Mladića bilo jako važno s obzirom na približavanje desete obljetnice pokolja u Srebrenici.

Koštunica je prije šest tjedana kazao da će nedavni uspjeh njegove vlade da nagovori Srbe optužene za ratne zločine na predaju "završiti s potpunim popisom", uključujući i generala Ratka Mladića.

Drašković je rekao da Koštunica nije otišao dovoljno daleko. "Da sam ja premijer pozvao bih šefa obavještajnih snaga i pitao ga gdje je Mladić. Ako bi mi odgovorio da ne zna otpustio bih ga", rekao je Drašković.

Drašković je kazao i da srpske obavještajne snage mogu uhititi Mladića "danas i da su ga mogle uhititi jučer". Drašković, međutim, nije kazao vjeruje li da srpske obavještajne snage znaju gdje se nalazi bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙